eur:
389.47
usd:
363.74
bux:
68006.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bajnai: Nem egyértelmű az LMP döntése

Bajnai Gordon szerint az LMP által vallott értékeknek helyük van az Együtt 2014 választói mozgalomban, akkor is, ha az ökopárt nem csatlakozik hozzá. A Haza és Haladás Egyesület elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn azt mondta: most a párt nélküli választók megszólítása a feladatuk, és jövő tavasszal jöhet el az ideje annak, hogy más ellenzéki erőkkel tárgyaljanak.

Az LMP kongresszusa a hétvégén döntött arról, hogy a párt nem csatlakozik az Együtt 2014 mozgalomhoz, de felhatalmazást adott arra, hogy képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról.

Bajnai Gordon az interjúban - amelyet az ATV az adás előtt az MTI rendelkezésére bocsátott - ezzel kapcsolatban elmondta: számára nem egyértelmű az LMP döntése, mivel a pártot nem csatlakozásra kérték fel, hanem arra, hogy tárgyaljanak a csatlakozásról.

A volt miniszterelnök ugyanakkor közölte: tiszteletben tartják az LMP-kongresszus határozatát, és továbbra is teszik a dolgukat a változást akarók összefogásának megteremtéséért. Kérdésre válaszolva azt mondta, a labda mostantól nem az Együtt 2014 térfelén pattog, ha az LMP akar tárgyalni, "azt nyilván jelezni fogják".

Az LMP-nek az a szárnya, amely felülkerekedett vagy azt gondolja, hogy egyedül is képes leváltani a jelenlegi kormányt, "vagy más forgatókönyvben gondolkodik" - fejtette ki, megjegyezve, nem lát esélyt arra, hogy bármely ellenzéki párt egyedül képes legyen legalább két és fél millió szavazót megnyerni. Szerinte a rezsimváltásra a jelenlegi választójogi szabályok alapján csak széles összefogással van lehetőség.

Bajnai Gordon hangsúlyozta, hogy az összefogásban helyük van azoknak az értékeknek, amelyeket az LMP hitelesen képvisel, így a korrupcióellenességnek, a jogállamiságnak és a fenntartható fejlődésnek. A legjobb lenne, ha az LMP képviselné ezeket, de ha az ökopárt nem csatlakozik, a választói mozgalom tagjainak kell megjeleníteniük ezeket az értékeket - mondta.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, "minden értetlensége ellenére" nem csalódott az LMP döntése miatt, szerinte a kongresszus színvonalas elvi vita után határozott, és a történtek azt mutatják, hogy van gerincük a győzteseknek és a veszteseknek is.

Arra a felvetésre, hogy a csatlakozást ellenzők nagyrészt épp az ő személyével magyarázták elutasításukat, Bajnai Gordon úgy reagált: álvitának tartja ezt, mert nem azt kérték az LMP-től, hogy álljanak be mögé, hanem azt, hogy álljanak a három alapító - az általa vezetett egyesület, a Milla és a Magyar Szolidaritás Mozgalom - mellé. Arról, hogy ki milyen szerepet tölt be, jövő nyáron érdemes beszélni - mondta.

A volt kormányfő szerint ugyanakkor a döntő kérdés nem az, hogy mit akarnak a pártok, hanem az, hogy mit szeretnének a választóik. Tapasztalata szerint pedig a választók egyre nagyobb része azt várja, követeli, hogy megszabadítsák a jelenlegi rezsimtől, és azokat támogatja, akik ezt lehetővé tudják tenni. Így vannak ezzel az LMP és az MSZP szavazói is - fűzte hozzá.

Bajnai Gordon arról is beszélt, nincs itt az ideje annak, hogy újabb szervezeteknek küldjenek "meghívót" az Együtt 2014-be, az LMP esetében is csak a kongresszus közelsége indokolta ezt. Szerinte jövő tavasszal jöhet el az ideje annak, hogy más, "meghatározó ellenzéki erőkkel" is tárgyaljanak. Addig mindenkinek tennie kell a dolgát, így az Együtt 2014-nek meg kell szólítania a ma még párt nélküli, de változást akaró választókat - mondta.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×