eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Országszerte az '56-os áldozatokra emlékeztek - a nap hírei

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeznek ma országszerte. Benyújtotta a felszámolás alatt álló MÁV Biztosítóval kapcsolatos kárigények rendezéséről szóló javaslatot a parlamentnek a nemzetgazdasági miniszter. Előzetes letartóztatásba helyezték a 11 éves felsőmocsoládi kisfiú megölésével gyanúsított 3 személyt. A nap hírei 2012. november 4-én, vasárnap.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira emlékeztek országszerte a forradalom leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 56. évfordulóján. A központi program a budapesti Terror Háza Múzeumnál kezdődött. Az emlékezőket az Új köztemető 301-es és a Fiumei úti sírkert 21-es parcellájához is várták. A 18. kerületben, a Hargita téren '56-os emlékművet avattak. A parlament előtti Kossuth téren őrlángra állították a Forradalom Lángját, majd emlékkoncert zárta a nemzeti gyásznap programját a Szent István-bazilikában.

1956. október 23-a a szabadság ünnepe, november 4-e pedig a szégyen, a gyász az árulás napja - mondta Varga Mihály tárca nélküli miniszter az óbudai Kiscelli Múzeumnál. A politikus úgy fogalmazott: Európa és az Egyesült Államok vezetőinek fennkölt szavai ellenére Magyarország egyedül maradt a legnagyobb küzdelemben. Az MSZP szerint november 4-e mának szóló üzenete, hogy bár ideig-óráig győztesnek érezheti magát egy hatalom, a magyarok szabadság és demokrácia iránti vágyát nem lehet elfojtani.

Benyújtotta a felszámolás alatt álló MÁV Biztosítóval kapcsolatos kárigények rendezéséről szóló javaslatot a parlamentnek a nemzetgazdasági miniszter. Az előterjesztés szerint a biztosítóknak díjbevételük arányában kell feltölteniük azt az alapot, amelyből aztán a Magyar Biztosítók Szövetsége kifizeti azokat a károkat, amelyeket a felszámolás alatt álló MÁV Általános Biztosító Egyesület ügyfelei okoztak.

Az LMP szerint veszélyezteti Magyarország függetlenségét a kormány energiapolitikája, amely az orosz földgáz eddiginél még nagyobb arányú behozatalára irányul. Heltai László, a párt szóvivője azt mondta: az ország energiafelhasználásának 35-40 százaléka származik orosz gázimportból, és Magyarország a Déli Áramlat földgázvezetékből ugyanúgy a Gazprom orosz cégtől kapja majd az energiaforrást, mint eddig.

Előzetes letartóztatásba helyezte a 11 éves felsőmocsoládi kisfiú megölésével gyanúsított 3 személyt a Kaposvári Törvényszék. A hétfőn Kaposvárott eltűnt Szita Bence nevelőapjának élettársát és a két hajléktalant azzal gyanúsítják, hogy előre kitervelten, brutálisan megölték a kisfiút, akinek holttestét szombat reggel találták meg a Kaposvári Egyetem mögötti erdős területen.

A külügyi és a honvédelmi tárca is elítélte a szigligeti rongálást. Ismeretlenek szombaton sárga festékkel leöntötték az Egyesült Államok Légiereje II. világháborúban lezuhant katonáinak emlékművét. A város polgármestere közölte, hogy hétfőn kezdik meg a helyreállítást.

Aláírta a VT-Transman Kft.-vel a szolgáltatói szerződést Bolla Tibor, a BKV és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója. A BKK tájékoztatása szerint az első busztender győztese jövő májustól júliusig összesen 150 új buszt állít forgalomba Budapesten. Közben Várszegi Gyula, a BKV igazgatósági elnöke közölte: nem támogatja a buszkiszervezés folytatását, mert amíg a kormány nem dönt a BKV támogatásáról, addig nem tudni, hogy az új buszüzemeltetési modellnek van-e fedezete.

Mintegy 16 millió forint támogatásról döntött 7 médium műszaki fejlesztésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. Az idén százmillió forint áll rendelkezésre a közösségi elektronikus médiaszolgáltatók műszaki fejlesztését célzó pályázatra. A tanács célja az, hogy biztosítsa a szolgáltatók folyamatos, színvonalas és minőségi működését, elősegítse számukra a későbbi digitális átállást, illetve támogassa az ehhez szükséges stúdiótechnikai háttér kialakítását.

Az együttműködő alkotmányosság híve az alapvető jogok biztosának új helyettese. Szabó Marcell álláspontja szerint az új alaptörvény a korábbinál több felhatalmazást nyújt a természeti értékek védelmére, ezért mindent megtesz azért, hogy EZ a szűkülő erőforrások mellett se csökkenjen. Hozzátette: ügyelni kell arra is, hogy a jövő nemzedékek jogainak új szemléletű képviselete összhangban legyen az alkotmányos jogok védelmével.

Magyarország versenyképes tudással bír az információbiztonság terén - hangsúlyozta a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke. Zala Mihály ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a világ összes rendszere feltörhető, ezért az adatvédelemnek lépést kell tartani a fejlesztésekkel.

Akciótervet készít elő a válságba jutott európai autógyártás támogatására az Európai Bizottság az ágazatban foglalkoztatott 12 millió ember munkahelyének védelmében. A Focus című német hírmagazin szerint a tervet a következő napokban mutatják be. Az ágazat támogatására átcsoportosított uniós forrásokból szociális programokat is indítanak, amelyek célja a súlyos értékesítési válság miatt elkerülhetetlen gyárbezárások hatásainak enyhítése lesz.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×