eur:
387.91
usd:
357.78
bux:
68176.13
2024. május 17. péntek Paszkál

Így változhat az üzemanyagok ára a jövő héten

Bár a finomított termékárak nem változtak érdemben a héten, a forint árfolyama gyengülést mutatott a dollárhoz képest, ami kedvezőtlenül hathat a hazai autósok számára. A benzin esetében ugyanis emiatt literenként 3-4 forintos, a gázolajnál pedig 2 forint körüli áremelés is elképzelhető szerdától - írja a Portfolio.hu.

Nem mutatott érdemi elmozdulást az olaj árfolyama, az utóbbi időszak árcsökkenését követően a Brent a 110 dolláros szinteken kezdett el stabilizálódni. A gyenge keresleti kilátások és kielégítően magas kínálat mellett a geopolitikai feszültségek azok, amik támasztólag hatnak a fekete arany árfolyamának.

Miután az olajár nem mutatott érdemi elmozdulást, a finomított termékárak piacán is hasonló folyamatokat tapasztalhattunk. A benzin heti átlagos árfolyama 0,2 százalékkal emelkedett, miközben a gázolajé 0,7 százalékkal csökkent.

A nemzetközi porondon azonban mindeközben elromlott a befektetői hangulat, ráadásul a hét elején a magyar jegybank egy kamatcsökkentést is végrehajtott, amelyek hatására a forint árfolyama gyengülést mutatott a dollárhoz képest. A hazai fizetőeszköz a múlt heti 217-es átlagos szintekről mostanra 220,6-ig erősödött, ami kedvezőtlenül hat a hazai autósok számára. Mindezek hatására ugyanis a benzin átlagárában forintban mérve 1,9 százalékos, a gázolajéban 0,9 százalékos emelkedés mutatkozik.

A Portfolio.hu prognózisa szerint a heti ármozgások alapján pár forinttal emelkedhetnek szerdától a hazai üzemanyagárak, ami a benzin esetében 3-4 forintos, a gázolajnál pedig 2 forint körüli ármozgást is jelenthet. A kedvezőtlen tendencia ezúttal a forint árfolyam gyengülésének lehet majd betudható.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×