eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál

Nőtt a bizonytalan választók száma

A Századvég közvélemény-kutatása szerint a politikai erőtérben kis mértékű piacszűkülés tapasztalható. A pártok pozícióját illetően szeptemberben sem látható szignifikáns elmozdulás, a Fidesz előnye a legnagyobb ellenzéki párthoz képest továbbra is jelentős mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében.

2012. szeptember végén a választókorúak 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy most vasárnap tartandó parlamenti voksoláson, azaz a választási aktivitás az elmúlt hónaphoz képest hibahatáron belüli mértékben csökkent - derül ki a Századvég legfrissebb felméréséből.

A pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya az előző hónapokhoz képest kis mértékben növekedett, a megkérdezettek 46 százaléka tartozik ebbe a körbe.

Szeptember végén a pártok erőviszonyai nem mutatnak jelentős változást. A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 23 százalék, az MSZP ebben a közegben 12 százalékon áll. Az LMP támogatottsága 5 százalék, a Jobbiké 8 százalék. A Demokratikus Koalícióra 3 százalék adná a szavazatát.

A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 41 százalékon, a szocialisták 27 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 17 százaléka adná voksát a Jobbikra, 7 százalékuk pedig az LMP-t juttatná a parlamentbe. A Demokratikus 5 százalékon áll.

Több az elégedett

A Medián legutóbbi közvélemény-kutatása azt állapította meg, hogy tovább nőtt a választókorú lakosságban a bizonytalanok aránya. Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója elmondta: módon most éppen a kiábrándulás nem a Fidesztől való elfordulást jelenti.

A felmérés alapján a kormány munkájával a korábbi 18 helyett 23 százalék elégedett.

A Tárki - szintén nemrég nyilvánosságra hozott - szeptemberi pártpreferencia-kutatása alapján soha nem látott mértékűre emelkedett a nem választók aránya - közölte Sík Endre szociológus, a cég elemzője. Hozzátette: a Tárki adatai alapján a nyári hónapokhoz képest nem változott jelentősen a pártok támogatottsága.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×