eur:
387.81
usd:
357.65
bux:
68070.56
2024. május 17. péntek Paszkál

A lakiteleki találkozó 25 éve volt

Huszonöt éve rendezték meg az első lakiteleki tanácskozást. Az egyik kezdeményezője, Lezsák Sándor a Parlamentben azt mondta, az első két találkozó fordulópontja lett az ország 1956 utáni történetének.

Az 1987-ben megrendezett lakiteleki találkozón olyan radikális gondolatok hangzottak el, mint a többpártrendszer igénye, a szovjet csapatok kivonása, vagy hogy Kádár Jánosnak mennie kell - emlékezett vissza Lezsák Sándor a Magyar Hírlapnak korábban adott interjúban.

Bíró Zoltán pedig azt mondta, szükség van egy olyan közpolitikai fórumra, amely magyar és demokrata. Az MDF egy évvel később, a második találkozón alakult meg. Az elsőn elfogadtak egy nyilatkozatot is, amely később a Magyar Nemzetben jelent meg teljes terjedelemben. Az MTI összefoglalója szerint a nyilatkozatban szerepelt például, hogy a magyarság súlyos erkölcsi és gazdasági válságba került, ezért kiútkeresésre, társadalmi párbeszédre van szükség. Sürgették a progresszív társadalmi erők összefogását, a sajtószabadságot, az önálló és független nézetek, programok kifejtésére alkalmas keretek megteremtését.

Lezsák Sándor hétfőn a parlamentben arról beszélt, az első és a második lakiteleki találkozó fordulópontja lett Magyarország 1956 utáni történetének.

"Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után a Kádár-korszakban csak kisebb körökben, óvatosan lobbantak fel itt-ott a politikai ellenállás fényei, ritkán a politikai rendszer teljes elvetése, de inkább csak kritikája és korrekciója jegyében. A hetvenes évek második felétől az 1987-ig tartó időszakot egy lassú érlelődési folyamatnak tekintettük, és egyre többeket vezetett el a diktatúra teljes felszámolásához, a rendszerváltás követeléséhez. Sok társammal együtt meggyőződésem, hogy a lakiteleki első és második találkozó fordulópontja lett Magyarország '56 utáni történetének. Ha az elmúlt 25 esztendő nem is tölthet el bennünket büszkeséggel - mert sok keserűséggel és kudarccal kellett átélnünk ezt a negyed évszázadot -, de azért tudnunk kell, hogy egy ember- és nemzetellenes diktatúra felszámolásában Magyarország Európában kezdeményező volt, és ezt nem tehette semmivé a rendszerváltó folyamat torzulása és számos kudarca" - fejtette ki.

A kormány nevében válaszoló Balog Zoltán miniszter hétfőn a parlamentben a folytatásról is beszélt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×