eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Tarlós: "Alstommal van egy nagyon nehéz menetünk"

Előzetes megállapodást kötött a Siemensszel a főváros a 4-es metró szerelvényeinek késedelméből fakadó kár- és kötbérigény ügyében. Az egyezség szerint az önkormányzatnak 40 millió euróval kevesebbet kell fizetnie.

Kézbe csaptunk, hogy a 70 millió helyett csak 30 millió eurót kell a városnak fizetnie - így írta le a Siemensszel kötött megállapodás lényegét Tarlós István főpolgármester. A kötbértartozás abból adódik, hogy a 4-es metró vonalára szállítandó járművek késedelme - tehát az Alstommal folytatott vita - miatt a biztonsági berendezéseket és automatikát gyártó Siemens különböző kár- és kötbérigényeket nyújtott be az előző városvezetés által kötött - a főpolgármester szerint rendkívül előnytelen - szerződés alapján.

Tarlós István szerint a főváros már csak enyhíteni tudta a kárt, mivel egy hatályos szerződésről van szó, amely alapján a Siemensnek jár ez a pénz. A 30 millió eurót a főváros negyedévenkénti részletekben törlesztheti, ám a megállapodást még a kormánynak és a fővárosi közgyűlésnek is jóvá kell hagynia.

A 4-es metró beruházást azonban más vita is veszélyezteti - emlékeztetett Tarlós István. "Az Alstommal van egy nagyon nehéz menetünk, mert a tavalyi nyáron a 2-es metróra vonatkozó Alstom-szerződést sikerült rendbe tennünk, még hátra van ez a 4-es metrónál, ott bizonyára a választott bírósági eljárás elkerülhetetlen lesz" - fejtette ki a főpolgármester, de hozzátette, hogy ez a legrosszabb eshetőség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×