eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Plafont vezethetnek be az egészségbiztosításban - lapszemle

A Népszabadság szerint plafont kaphat az egészségbiztosítási járulék is, míg a Magyar Nemzet az erőművi kapacitásról ír.

A Népszabadság azt írja, a nyugdíjbiztosítási járulékhoz hasonlóan az egészségbiztosítási járulékfizetésre is plafont állítana be a kormány, bár a terv még nem végleges, így nem tudni, hol húznák meg a határt. A lap szerint ha bevezetnék a plafont az egészségbiztosításban, akkor ez első lépésben ugyan néhány tízmilliárd forinttal megrövidítené a tb-kasszát, ám a változó jogszabályi környezet hazacsalogathat olyan pénzeket, amelyek eddig nem jelentek meg a kasszában.

A lap által megkérdezett szakértők mindegyike üdvözölte az ötletet, megjegyezve, hogy a táppénzfizetés is maximalizált, vagyis a plafon beépítése az egészségbiztosításba egyáltalán nem rendkívüli.

A Magyar Nemzet azt írja, hiába esett ki rövid idő alatt a teljes beépített hazai erőművi kapacitás csaknem ötöde, mégis rendkívül alacsony kihasználtsággal működik az ország három legkorszerűbb erőművi blokkja. A hiányzó energiamennyiséget az ország importból pótolja, mert az jelenleg olcsóbb forrás.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta: a környező országokban a hasonló technológiájú termelők olcsóbban tudnak áramot előállítani, ezért az import villamosenergia kedvezőbb árú, mint a hazai. Bertalan Zsolt úgy vélte: némiképp átrendezhetné a viszonyokat, ha megemelkedne a szén-dioxid-kvóták ára. A Mavir adatai alapján az import villamosenergia részaránya Magyarországon az év első 9 hónapjában 20 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az Index arról ír, hogy várhatóan hatmillió euróért újítják fel orosz pénzből a Fiumei úti Sírkert szovjet sírjait és a székesfehérvári orosz temetőt. A Fiumei úti temetőben négyezer elhunyt katonát azonosítanak, ha elkészülnek, feltehetően Vlagyimir Putyin adja át a felújított
parcellát.

A Napi Gazdaság szerint továbbra is kapós lehet a magyar bioetanol, a termék jegyzési ára jelenleg köbméterenként 700 euró, 100 euróval magasabb, mint 2011 azonos időszakában.

A Portfolio.hu a Budapest Airport elemzését közli, mely szerint az országos turizmusban vezető németek visszaszorultak a második helyre a Budapest Airport utasforgalmában a Malév csődjét követő időszakban, a listát a britek vezetik. A vizsgálat is alátámasztja azt a feltételezést, hogy a diszkont légitársaságok arányának ötven százalék fölötti teljesítménye 2012 első hat hónapjában elsősorban a háromcsillagos szállodák, a diákszállók és a panziók forgalmát erősítette meg soha nem látott mértékben.

Az elmúlt hónapokban gyakran találkozhattunk olyan esettel, amikor bűnözők valamilyen ürüggyel bejutnak egy idős ember otthonába, ott kifigyelték, hol van a nyugdíjas megtakarított pénze, majd - kihasználva sebezhetőségét - elveszik azt tőle. A Pénzcentrum.hu azokat a tipikus csalási formákat gyűjtötte össze, amelyekre a nyugdíjasoknak érdemes figyelniük.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×