eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Ki jár jól a Nemzeti Dohányboltokkal? - hetilapszemle

A Dunaferr megmentéséről olvashatnak a Figyelőben, a Heti Válasz pedig arról ír, hogy a kormány a Nemzeti Dohányboltokba dugja el a cigarettát fiatalok elől.

A Figyelőben a Dunaferr jövőjéről folytatott tárgyalásokról olvashatnak. A hetilap kiemeli, hogy az államért kiált a veszteséggyár. Szakértők szerint ugyanis veszélyben van a hazai acélgyártás utolsó fellegvára. Az ISD Dunaferr vezérigazgatója a Figyelőnek azt mondta: a tulajdonosok megválnának a nem jövedelmező üzletágaktól.

A legújabb hírek szerint tömeges elbocsátásokra készülnek a dunaújvárosi vállalatnál, a dolgozók már tüntettek is emiatt. A tulajdonosok próbálnak állami segítséget kérni. A háttérben már állítólag zajlanak a tárgyalások. A válság kezdete óta újra veszteséges a vállalat, és most állami hitelt szeretne kapni. A kormány képviselői és a cégcsoport vezetése között a napokban is folytak az egyeztetések az együttműködés keretfeltételeiről. Az elmúlt hetekben felvetődött a visszaállamosítás híre is, de nem tudni, hogy mi a politika valódi célja. Az is kérdés Brüsszel hogyan tekintene egy ilyen megoldásra, ugyanis az unió kifejezetten tiltja az acélipar tagállami támogatását.

A Heti Válaszban arról lehet olvasni, hogy jövő júliustól a Nemzeti Dohányboltokba dugja el a cigarettát a kormánya fiatalok elől. A trafiktörvény újraoszthatja a dohány-kiskereskedelmi piacot, ahol a kis családi cégeké lehet az előny.

A dohánytermékek jövedéki adójának emelésével folyamatosan drágítja a füstölést a kormány: jövőre már 850-950 forintba kerül egy doboz cigaretta. Nemzetközi tapasztalatok szerint egy 10 százalékos áremelkedés 3-6 százalékkal veti vissza a fogyasztást.

Az árusításra a jövőben egyéni vállalkozók és betéti társaságok pályázhatnak, vagyis a családi vállalkozások kerülhetnek helyzetbe. Annak kicsi az esélye, hogy a piacot néhány stróman segítségével megkaparintsák az erősebb vállalkozások, mert ez nem éri meg, egy trafiktulajdonos legfeljebb öt üzletet működtethet. Hosszú távon biztos, de szerény jövedelemhez juthatnak majd a trafikok, ahol cigarettán kívül mást nem lehet árusítani. Utóbbi kitétel meglepte a szakmát is, mert még a mintául szolgáló osztrák szabályozás is engedi, hogy az ottani mintegy hétezer állami trafikban újságot vagy sorsjegyet vegyenek az emberek.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×