eur:
392.59
usd:
365.78
bux:
66850.85
2024. április 26. péntek Ervin

Újabb figyelmeztetés Brüsszelből - lapszemle

A Népszabadság szerint újabb kötelezettségszegési eljárás megindításának veszélyére figyelmeztetett Brüsszel, míg a Magyar Nemzetnek Kovács Árpád adott interjút.

Brüsszelt nem csupán a hulladékkezeléssel foglalkozó vállalkozások sorsa érdekli, az Európai Unió a burkolt vagy nyílt államosító törekvéseket az uniós alapszabadságok megsértésének tekinti, ami átírhatja a magyar kormánynak a közszolgáltatások állami kézbe koncentrálására vonatkozó teveit - olvasható a Népszabadságban.

Mint a napilap írja, újabb kötelezettségszegési eljárás megindításának veszélyére figyelmeztette az Európai Bizottság (EB) Magyarországot, ezúttal a hulladéktörvény átírása miatt. Az EB komoly kifogásokat fogalmazott meg, elsősorban azt sérelmezve, hogy 2013-tól a hulladékgazdálkodás állami kézbe kerül, és azokat a nem állami többségi tulajdonú vállalkozásokat, amelyek jelenleg ezt a szektort üzemeltetik, kártalanítás nélkül kiszorítják a piacról.

Kérdéses, hogy négyszeresére növelhető-e az adóbeszedés hatékonysága, mint ahogy az szerepel a jövő évi büdzsé tervezetében - mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Közölte, hogy a munkahelyvédelmi akciótervvel még hangsúlyosabb vált, hogy a kormány által előre jelzett pályán mozogjon a gazdaság, ellenkező esetben a költségvetésben további átrendezésekre lesz szükség.

A napilap pénteki számában megjelent interjúban Kovács Árpád hangsúlyozza, hogy az adóhatékonyság kérdése mindenképpen vet fel kérdéseket. A kormány tervei alapján ugyanis 150 milliárddal több pénzt szedne be az adóhivatal jövőre, mint amennyi a tanács által korábban véleményezett költségvetési javaslatban szerepelt. Mivel az eredeti bevételi előirányzatnak a teljesíthetősége is meglehetősen kockázatos volt, érthető, hogy a most megismert újabb és nagyobb számokról részletesebb képet szeretnének kapni. Ezért kért a KT a további pontosításokat.

Gyerekterror a pestlőrinci Gloriett lakótelepen - ezzel a címmel közöl írást az Index. Az Aga gyerekotthon vezetőinek és gondozóinak azonnali kirúgása, biztonsági őr, drogkeresőkutyás vizsgálat - ezeket követelik petícióban a fenntartó fővárostól a XVIII. kerületi Gloriett-lakótelep lakói. A helyiek félnek az elvadult gyerekektől, akik az állításuk szerint terrorizálják őket. Az intézet igazgatója szerint a hőség őrjíthette meg a gondozottakat. A fenntartó önkormányzat vizsgálatot indított.

Több mint 250 felújításra váró kastély, családias jellegű kisebb kúria vár gazdára országszerte, melyek eladását az általános tőkehiány különösen napjainkban nehezíti meg, hiszen legtöbbjüknél nemcsak a felújítás, a funkciókialakítás, a folyamatos karbantartás, hanem a működtetés is számottevő tőkét igényel - olvasható a Napi Gazdaságban.

A színfalak mögött tárgyalásokat folytat az Apple és a Google vezérigazgatója a szabadalmi ügyek kapcsán - tudta meg a Reuters. A mobilszektorban mostanában egymást érik a szabadalmi perek, és az Apple nem titkolta, hogy háborút indít a Google és operációs rendszere, az Android ellen - olvasható a Portfolio.hu-n.

A Pénzcentrum.hu az elmúlt napokban közölt cikksorozatban az új állami kamattámogatásos lakáshiteleket vizsgálta. Írásaik hatására több olvasó is levelet írt azért, hogy választ kapjon a cikkekben meg nem válaszolt kérdéseire. Most az FHB Bank lakáshitel szakértői válaszolnak például arra, házbővítésre lehet-e szocpolt kérni, vagy hogy milyen fizetési feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy a kedvezményes hitel+szocpolt igénybe lehessen venni.

Hanganyag: Windisch Judit

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×