eur:
392.54
usd:
365.9
bux:
66720.16
2024. április 26. péntek Ervin

"Pünkösd a nagy megvigasztalás csodálatos üzenetét jelenti" - a nap hírei

Országszerte szentmiséket, istentiszteleteket tartottak Pünkösd alkalmából. Székelyudvarhelyen elmaradt Nyirő József író újratemetése. Az osztrák Michael Haneke Szerelem című filmje kapta az Arany Pálmát a 65. cannes-i filmfesztiválon.

Országszerte szentmiséket, istentiszteleteket tartottak Pünkösd alkalmából. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában tartott szentmisén úgy fogalmazott: Isten üdvösségre, örök boldogságra szánja az embereket, akiket közben szabadsággal ajándékoz meg. Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a debreceni Nagytemplomban azt mondta: Pünkösd a nagy megvigasztalás csodálatos üzenetét jelenti. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban tartott ünnepi istentiszteleten hangsúlyozta: Pünkösd üzenetének lényege, hogy az emberek újra megtanulhatnak örülni.

Székelyudvarhelyen a korábbi tervekkel ellentétben nem temették újra Nyirő József hamvait az író megemlékezésén. A szervezők egy formai hibás temetkezési engedélyt kaptak a polgármestertől, ezért csak annak pótlása után rendezik meg az újratemetést. A rendezvényen Kövér László házelnök azt mondta: kevesen tudtak annyi lelki erőt adni a székelységnek, amennyit Nyirő József adott és ad.

A honvédelmi miniszter szerint a jobb és a baloldali szélsőségesek is veszélyesek a békére, a szabadságra és a demokráciára. Hende Csaba a magyar hősök emlékünnepén a Hősök terén azt mondta: nem mindenki dolgozik ma a békéért, és vannak olyanok, akik a múltat átírva akarják kézbe venni a jelent.

Az MSZP szerint az Orbán-kormány az általa meghirdetett családbarát politikával szemben a szegénységet és a kilátástalanságot erősítette az elmúlt két évben. Bangóné Borbély Ildikó, a szocialista párt elnökségi tagja azt mondta: a megváltoztatott rendeletek, intézkedések ma az emberek létbiztonságát veszélyeztetik.

Az első negyedévben csökkent a közbeszerzési eljárások száma, értékük azonban emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Közbeszerzési Hatóság tájékoztatása szerint az első három hónapban az eljárások száma 2.064 volt, ami 12,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban; értékük ugyanakkor 319 milliárd forint volt, ami 17,2 százalékkal több, mint 2011 első negyedévében.

A Görögországot támogató nemzetközi hitelprogramhoz kapcsolódó reformokra szánt idő meghosszabbítását javasolja az Európai Parlament elnöke. Martin Schulz a Tagesspiegel című német lapnak arról is beszélt: a segítségnyújtás folytatásának alapfeltétele, hogy a június 17-i görög választások után felálló új athéni kabinet elkötelezi magát a megállapodás mellett.

Kínában megnyitotta az utat a bankrendszerbe irányuló magánbefektetések előtt a szabályozó hatóság. A pekingi vezetés a magántőke bevonásával, a monopolágazatok fokozatos megnyitásával igyekszik megfékezni az ország gazdasági növekedésének lassulását.

Tbilisziben több tízezren tüntettek a kormányzat ellen. A grúz fővárosban demonstrálók egyúttal kiálltak az ország leggazdagabb embere mellett. A közvélemény-kutatások szerint Bidzina Ivanisvili mozgalmának népszerűsége már megközelítette a kormánypártét.

Az osztrák Michael Haneke Szerelem című filmjének ítélte a zsűri az Arany Pálmát a 65. cannes-i filmfesztiválon. Matteo Garrone olasz rendező Valóság című filmje kapta a fesztivál Nagydíját, a legjobb rendező a mexikói Carlos Reygadas lett Post Tenebras Lux című alkotásával. A legjobb forgatókönyvnek járó díjat a román Cristian Mungiu kapta A dombokon túl című művéért. Ugyanennek a filmnek a két főszereplője, Cosmina Stratan és Cristina Flutur kapta megosztva a legjobb női alakítás díját. A legjobb férfi alakításért járó elismerést a dán Mads Mikkelsen érdemelte ki Thomas Vinterberg Vadászat című filmjének főszereplőjeként. A zsűri díját Ken Loach brit filmrendezőnek ítélték oda Az angyalok jussa című filmjéért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×