eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Elfogták az akarattyai gyilkosság gyanúsítottját - a nap hírei

Budapesten fogták el a balatonakarattyai hármas gyilkosság gyanúsítottját. Õrizetbe vette a rendőrség azt a férfit, aki két embert lőtt le a nyílt utcán Győr belvárosában. Megközelítette a tavalyi 61 ezres látogatócsúcsot az idei, XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál.

Budapesten fogták el a balatonakarattyai hármas gyilkosság gyanúsítottját. Az 56 éves K. András ellen különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés gyanújával nyomoz a rendőrség. Balatonakarattyán egy családi házban szombaton találtak rá egy 92 és egy 54 éves asszony, valamint egy 70 éves férfi holttestére. A fiatalabb áldozatokat húsvét hétfőjén gyilkolhatták meg, az idős asszony valószínűleg ellátatlanság miatt veszítette életét.

Õrizetbe vette a rendőrség azt a férfit, aki két embert lőtt le a nyílt utcán Győr belvárosában. Az eddigi információk szerint a Bercsényi-ligeti szórakozóhely 34 éves tulajdonosa régóta rossz viszonyban volt a vele egykorú áldozatokkal. A férfi kihallgatásán önvédelemre hivatkozott.

Az összetartozás fontosságát hangsúlyozta a nemzetpolitikai helyettes államtitkár Budapesten. Répás Zsuzsanna felvidéki és anyaországi pedagógusok előtt emlékeztetett arra: a Magyar Állandó Értekezlet a múlt év végén egyhangúlag fogadta el a nemzetpolitikai stratégiát, ezután a konkrét programok kidolgozása következik.

Mintegy 130 millió forintos nyereséggel zárta a múlt évet a Fidesz. A Hivatalos Értesítőben megjelent beszámoló szerint a nagyobbik kormánypártnak 1 milliárd 293 millió forint bevétele volt tavaly, ebből mintegy egymilliárd forint az állami támogatás. A Fidesz tavaly nem vett fel hitelt, viszont visszafizetett 613 millió forint tartozást.

Faültetéssel tiltakozott az MSZP az ellen, hogy a főváros 78 fát vágatott ki az átépítés alatt álló Kossuth Lajos téren. Az akció kapcsán az V. kerületi önkormányzat közölte: a beruházás eredményeként megszűnik az eddigi felszíni autóparkoló, így a korábbinál nagyobb lesz a zöldfelület.

A magyar földekre vonatkozó, öt pontból álló követelést ragasztott ki a Vidékfejlesztési Minisztérium Kossuth téri épületére az LMP. Az ellenzéki párt a kis- és közepes gazdálkodók helyzetbe hozását, a vegyszerezés visszaszorítását, vízmegtartó gazdálkodást és aszály elleni radikális politikát sürget.

Benyújtja a korábbi adatvédelmi biztos alkotmánybírósági indítványait az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté hivatala közölte: az ombudsman több olyan rendelkezés megsemmisítését kéri, amelyekben álláspontja szerint sérül a személyes adatok védelméhez, valamint a közérdekű adatok megismeréséhez való jog.

45 millió forinttal 395 millió forintra emelte meg a közösségi televíziók és rádiók fenntartási és üzemeltetési költségeinek fedezésére szolgáló pályázati keretet a Médiatanács. A testület a héten döntött a pályázat negyedik fordulójának nyerteseiről is, a rádiók együttesen 19,5 millió forintot, a televíziók összesen 38,5 millió forintot kapnak.

Franciaországban a szocialista Francois Hollande nyerte meg az államfőválasztás első fordulóját. A második helyen Nicolas Sarkozy jelenlegi elnök áll, így ők ketten jutottak be a május 6-i második fordulóba. A harmadik helyen a szélsőjobboldali Marine Le Pen végzett, megelőzve a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchont.

Csehországban megszűnik a kormánykoalíció. A három szövetséges párt elnöke arról egyezett meg, hogy április 27-ével felmondják a koalíciós szerződést - közölte Petr Necas miniszterelnök a kormányban résztvevő pártok elnökeinek találkozója után. A három tömörülés továbbra is szorgalmazni fogja azokat a költségvetési megszorításokat, amelyekben a közelmúltban egyezett meg a koalíció.

Nem lát esélyt egy európai hitelminősítő intézet létrehozására a német pénzügyminiszter. Wolfgang Schäuble a Leipziger Volkszeitung című lapnak azt mondta: egy ilyen, államilag létrehozott, vagy az Európai Bizottság által alapított intézmény nem tudná megállni a helyét a piaci versenyben az amerikai hitelminősítőkkel szemben, ezért a berlini kormány nem hajlandó erre pénzt áldozni.

Hollandiában belehalt sérüléseibe az amszterdami vasúti szerencsétlenség egyik sérültje, egy 68 éves asszony. Szombat este összeütközött két személyvonat Amszterdam belvárosában. 117-en sérültek meg, közülük 42-en súlyosan. Egyelőre nem tudják, hogyan került ugyanarra a vágányra a két, egymással szemben közlekedő szerelvény.

Ukrán sajtóértesülések szerint visszaszállították a börtönbe a harkivi kórházból Julija Timosenkót. A hétéves börtönbüntetését töltő volt ukrán kormányfő megtagadta az orvosi kezelést, ügyvédje és pártja cáfolta a hatóságok korábbi közlését, miszerint pénteken saját kérésére vitték volna kórházba.

Bakuban mintegy 3 ezer kormányellenes tüntető követelt új választásokat és gyülekezési szabadságot. A megmozdulás résztvevői tiltakoztak a korrupció és azok a házrombolások és kényszerkilakoltatások ellen is, amelyeket az azeri hatóságok a májusban Bakuban megrendezendő Eurovíziós Dalfesztiválra hivatkozva hajtanak végre a rendezvény helyszínének környékén.

Megközelítette a tavalyi 61 ezres látogatócsúcsot az idei, XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál. A szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közleményében emlékeztetett arra: a könyves seregszemle kiemelt meghívottai idén a skandináv országok voltak, a díszvendég pedig Claudio Magris olasz író, aki Budapest Nagydíjat vehetett át.

Árverésen, több mint 20 millió forintért kelt el az első Magyarországon gyártott Mercedes-Benz B-osztályú személyautó. A gyár az összeget a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak ajánlotta fel. A kecskeméti gyártósorról elsőként legördült, piros színű autót a Mercedes-Benz egyik hazai márkakereskedése vette meg.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×