INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Kártyaháború zajlik a magyar piacon - lapszemle

Infostart / InfoRádió
A Népszabadság által megkérdezett elemzők nem tudnak olyan fenyegető hírekről, amelyek kiakaszthatnák a fontárfolyamot, a Magyar Nemzet szerint olyan ajánlatot kaphatnak az adósok, amiért nem lesz érdemes lépniük, míg a Napi Gazdaság a kártyaháborúról ír.

Orbán Viktor miniszterelnök két héttel ezelőtti rádióinterjújában újabb erőteljes spekulációs támadást jelzett előre december közepére. A Népszabadság által megkérdezett elemzők nem tudnak olyan fenyegető hírekről, amelyek kiakaszthatnák a forintárfolyamot, Sőt, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság képviselőivel folytatott informális tárgyalások környékéről kiszivárgó hírek inkább nyugtatóan hatnak. Egyre valószínűbb ugyanis, hogy a 2008-ashoz hasonló méretű és futamidejű IMF-hitellehetőség marad egyedül a kínálatban.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy olyan ajánlatot kaphatnak az adósok, amiért nem lesz érdemes lépniük. Sietősen emelték a hitelkamatokat az elmúlt napokban a pénzintézetek, a betéti kamatok sokkal lomhábban követik a változást; a bankok kamatokból származó bevétele épp ezért megnőtt az elmúlt hetekben. Szakértők úgy látják, egy új szabályozás bevezetése miatt nemsokára tovább drágulhatnak a kölcsönök.

Már megfizethetők az internetes tévék, de egy olcsó androidos kiegészítővel könnyebb a webet böngészni. Az Index okostévéket tesztelt. Változnak a tévénézési szokások, és a készülékek már nemcsak a csatornák programozott adását tudják ész nélkül lejátszani, hanem az általunk keresett webes videókat is. Mindegyik nagy gyártónak van okostévéje, de nagyon eltérő a tudásuk, és nem feltétlenül azt kapjuk, amire vágytunk.

A Napi Gazdaság írása szerint kártyaháború folyik a magyar piacon. Az elmúlt két év során magyarországi részesedésének húsz százalékát veszítette el a Visa a MasterCarddal szemben, mert míg a cég az Európai Bizottságnál kialkudott alacsonyabb jutalékokat kínál a bankoknak, addig a MasterCard a pénzintézetek számára jóval kedvezőbb tarifákkal dolgozik. A Visa ezért több intézménynél is lobbizik a szabályozás felülvizsgálata érdekében.

A Portfolio.hu szerint sötéten látják az euró jövőjét a profi befektetők. Megjelent a Bank of America-Merrill Lynch szokásos havi, globális alapkezelői felmérése, melyből kiderül, hogy a megkérdezett portfólió-menedzserek közel fele az eurózóna részleges felbomlásától tart. A megkérdezettek 44 százaléka véli úgy, hogy a 17 eurózóna tag közül legalább egy ki fog lépni, 33 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy ez a jövő év végéig meg fog történni.

Több százezer forintot dob ki évente az ablakon a kis- és közepes vállalkozások nagy része azáltal, hogy nem a számára legmegfelelőbb pénzintézetnél bankol - írja a Pénzcentrum.hu. A legnagyobb eltérések a számlavezetéshez, valamint a pénzforgalomhoz kapcsolódó költségekben vannak. A lap összeszedte a legfontosabb szempontokat, amit bankválasztás, számlanyitás előtt érdemes mérlegelni.
A címlapról ajánljuk