INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Fél százalékos növekedéssel számol a kormány

Infostart / InfoRádió
299 forintos euróárfolyamon számolták át a 2012-es költségvetést a 268 forint helyett, és 1,5 százalék helyett 0,5 százalékos növekedéssel számolnak jövőre, ennek 320 milliárd forint a hatása - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kormányszóvivői tájékoztatón.

A tárcavezető kiemelte: szerdán olyan intézkedésekről döntött a kormány, amellyel tartható a jövőre kitűzött 2,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt. Ezzel hét olyan uniós tagállam között lesz Magyarország, amelynek 3 százalék alatti a hiánya és ezzel a szinttel az államadósság is csökken.

Ezt a célt fenyegeti az eurózóna válsága, a globális növekedés lassulása, a bankrendszer válsága - tette hozzá. Matolcsy György szerint az országvédelmi tartalékot le kell hívni az egyensúly tartásához, a maradék pénzt három lépés hozza meg.

A miniszter közölte, az említett 320 milliárd forintos összeg abból jön össze, hogy felhasználják az országvédelmi tartalék 200 milliárdját, további 120 milliárd várható pedig attól, hogy a magánnyugdíjpénztárakban maradók befizetéseit az állami nyugdíjkasszába fizetik, emelik a dohánytermékek jövedéki adóját, ami 20 milliárdot hoz, és 52 milliárd további fejezeti tartalékolást kell teljesíteni.

Valószínűleg 2013-ban is át kell irányítani a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket az állami kasszába és el kell gondolkodni a rendszer jövőjéről, arról is lehet szó, hogy újra megnyitják az átlépési lehetőséget is - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta, hogy a szerdán beterjesztett új jegybanktörvény összhangban van az uniós jogszabályokkal és Magyarország alaptörvényével. A törvényjavaslatot megküldte a kormány az Európai Központi Banknak és erről egyeztetett az MNB elnökével, Simor Andrással is - fejtette ki a kormányszóvivő. Giró-Szász András szerint az új jegybanktörvény tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét, amit az EU-jogszabályok előírnak.A címlapról ajánljuk