eur:
394.14
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Fél százalékos növekedéssel számol a kormány

299 forintos euróárfolyamon számolták át a 2012-es költségvetést a 268 forint helyett, és 1,5 százalék helyett 0,5 százalékos növekedéssel számolnak jövőre, ennek 320 milliárd forint a hatása - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kormányszóvivői tájékoztatón.

A tárcavezető kiemelte: szerdán olyan intézkedésekről döntött a kormány, amellyel tartható a jövőre kitűzött 2,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt. Ezzel hét olyan uniós tagállam között lesz Magyarország, amelynek 3 százalék alatti a hiánya és ezzel a szinttel az államadósság is csökken.

Ezt a célt fenyegeti az eurózóna válsága, a globális növekedés lassulása, a bankrendszer válsága - tette hozzá. Matolcsy György szerint az országvédelmi tartalékot le kell hívni az egyensúly tartásához, a maradék pénzt három lépés hozza meg.

A miniszter közölte, az említett 320 milliárd forintos összeg abból jön össze, hogy felhasználják az országvédelmi tartalék 200 milliárdját, további 120 milliárd várható pedig attól, hogy a magánnyugdíjpénztárakban maradók befizetéseit az állami nyugdíjkasszába fizetik, emelik a dohánytermékek jövedéki adóját, ami 20 milliárdot hoz, és 52 milliárd további fejezeti tartalékolást kell teljesíteni.

Valószínűleg 2013-ban is át kell irányítani a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket az állami kasszába és el kell gondolkodni a rendszer jövőjéről, arról is lehet szó, hogy újra megnyitják az átlépési lehetőséget is - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Giró-Szász András kormányszóvivő azt mondta, hogy a szerdán beterjesztett új jegybanktörvény összhangban van az uniós jogszabályokkal és Magyarország alaptörvényével. A törvényjavaslatot megküldte a kormány az Európai Központi Banknak és erről egyeztetett az MNB elnökével, Simor Andrással is - fejtette ki a kormányszóvivő. Giró-Szász András szerint az új jegybanktörvény tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét, amit az EU-jogszabályok előírnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×