eur:
392.24
usd:
366.73
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

900 milliárdos teherkönnyítést hoz a megállapodás

A kormány és a bankszövetség között létrejött megállapodás 5 évre szól és az öt év alatt 900 milliárd forinttal csökken a devizahitelesek terhe, amelynek kétharmadát a bankok, egyharmadát a kormány viseli - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A végtörlesztésről és a növekedés pénzügyi feltételeinek megteremtéséről is szó esett a bankok és a kormány közötti tárgyalásokon - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő, bejelentve: megszületett az egyezség. Ezt követően a felek - a Bankszövetség részéről Patai Mihály elnök és Gyuris Dániel alelnök, a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről Matolcsy György miniszter és Pleschinger Gyula államtitkár - aláírták a kormány és a Bankszövetség megállapodását.

Nagyon nehéz, de végül nagyon sikeres tárgyalássorozat végére kerül pont a megegyezéssel, amelynek középpontjában olyan egyezség áll amellyel a bankrendszer az ügyfelek és a kormány megosztja a terhet - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az aláírást követően a parlamentben.

A pénzintézetek és a kormány megosztja a devizahitel terhét, ebben részt vesznek az ügyfelek is. A megegyezéssel egy "labirintusból, amelyből kijönni nem könnyű", most a Bankszövetséggel, a PSZÁF-fal az MNB-vel együtt a kormány menekülési utat ajánl a devizahiteleseknek.

Ez egy devizahitel-kiváltási megállapodás ez, amely a frankban, euróban, jenben eladósodottakat önkéntes döntés alapján vezetik ki a csapdából - fogalmazott. A megállapodásnak köszönhetően jövőre a pozitív tartományban maradhat a GDP változás - mondta Matolcsy.

Az államnak 300, a bankszektornak 600 milliárd forint terhet jelent - tette hozzá. A kormány hozzájárulása bankadón keresztül valósul meg, abból leírható a bankok végtörlesztési terhe.

180 forintos frankárfolyamig az ügyfél, efölött az állam és a bankrendszer egyharmad-kétharmad arányban veszi át a terheket - jelentette be Matolcsy György.

A havi törlesztési terhet ez 30-35 százalékkal csökkenti - mondta a tárcavezető.

Kiemelte: 6500 milliárd forint körül devizahitel-állományól van szó, ez a GDP több mint egyötöde. A teherlevétel a családokat érinti, ez jelentős többlet vásárlóerőt jelent majd jövőre - tette hozzá.

Jövőre növekedési paktumot köt a kormány a bankszövetséggel, amelytől elsősorban azt várja, hogy a hazai kkv-k, otthonteremtők, valamint az EU-s pályázatokon indulók számára bővülni fog a hitelkínálat - jelentette be Matolcsy György.

Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke elmondta: úgy gondolják a piac kedvezően fogadja a megállapodást, így jó hatással lesz a forint árfolyamára.

Hozzátette: a kormány számára a devizahitelek ügye társadalmi problémát jelentett, ezért kiemelkedően fontos a megállapodás. A kormány és a bankszövetség alapvető gazdaságpolitikai kérdéseket azonos módon ítélt meg - közölte Patai Mihály.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×