eur:
395.51
usd:
366.65
bux:
65519.84
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Emelkednek a kőzműdíjak a fővárosban - a nap hírei

A jegybank és a PSZÁF összevonásáról nyújt be módosító javaslatot az alkotmányügyi bizottság. A fővárosi közműdíjak emeléséről döntött a közgyűlés. A főpolgármester arra kéri Dörner Györgyöt, hogy ne alkalmazza Csurka Istvánt az Új Színházban.

Összevonhatják a jegybankot és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét. Az erről szóló módosító indítvány benyújtásáról szerdán döntött a parlament alkotmányügyi bizottsága. A javaslat szerint a jegybank és a PSZÁF feladatainak ellátására egy új pénzügyi felügyelet jönne létre, annak elnökét a köztársasági elnök nevezhetné ki hat évre, a két alelnök pedig a jegybank és a PSZÁF hivatalban lévő elnöke maradna mindaddig, amíg megbízatásuk tart. Ezután az államfő nevezhetne ki új alelnököt. A bizottsági javaslatról pénteki rendkívüli ülésén dönthet a parlament, a törvényről pedig egy héttel később, december 23-án szavazhat az Országgyűlés.

Szintén szerdán benyújtotta az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslatot a kormány. Az előterjesztésben új elem, hogy a jelenlegi 7 helyett 9 tagja lehet a monetáris tanácsnak, a jegybank alelnökeinek személyére pedig nem a bank elnöke, hanem a kormányfő tesz javaslatot.

A Fidesz támogatja, az MSZP és az LMP elfogadhatatlannak, míg a Jobbik jogilag aggályosnak tartja a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének esetleges összevonását. A szocialisták szerint kizárólag Simor András eltávolítását szolgálja a javaslat. A Jobbik szerint is a jelenlegi jegybankelnök jogköreinek megvonása a cél, és ezt az ellenzéki párt támogatja is, de a módszert jogilag aggályosnak tartja. Az LMP úgy látja, hogy a kormány az Alkotmánybíróság és az Állami Számvevőszék után az utolsó demokratikus intézményt, a Magyar Nemzeti Bankot is bevonná uralmi rendszerébe. A KDNP a szavazásig alakítja ki álláspontját a módosító indítványról. A kormányszóvivői iroda közleménye szerint a kabinet még nem tárgyalt a kezdeményezésről.

Hírügynökségi értesülés szerint döntött a kormány a jövő évi költségvetés átalakításáról, a részleteket várhatóan csütörtökön ismerteti a nemzetgazdasági miniszter és a kormányszóvivő. A távirati iroda úgy tudja: Fellegi Tamás fejlesztési miniszter utódjáról nincs döntés. A kabinet kihelyezett soproni ülése után Giró-Szász András kormányszóvivő csak annyit mondott: gazdasági kérdésekről is tárgyalt a kormány.

Budapesten 2 és fél százalékkal emelkedik jövőre a víz- és a csatornadíj. A lakossági fogyasztóknak 2,51 százalékkal, míg az ipari-közületi fogyasztóknak 2,53 százalékkal kell többet fizetniük a vízért. A képviselők elfogadták a főváros 2012-es költségvetési koncepcióját és 23 millió forintot szavaztak meg a közterület-felügyelet ebrendészeti szolgálatának megújításához. A Fővárosi Közgyűlés határozott arról is, hogy kezdeményezik az önálló Szent Margit Kórház létrehozását a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál.

A főpolgármester arra kéri Dörner Györgyöt, az Új Színház kijelölt igazgatóját, hogy NE alkalmazza Csurka Istvánt. Tarlós István úgy fogalmazott, hogy többszöri kérése és nyilvános felhívása ellenére Csurka István, aki intendánsi feladatokat kapna a teátrumban, az európai politikai kultúrával összeegyeztethetetlen nyilatkozatokat tesz. Tarlós István hozzátette: azt nem ellenzi, hogy Csurka István sikeres drámáit műsorra tűzzék az Új Színházban.

Magyarország szeretne aktívan bekapcsolódni a líbiai újjáépítésbe - mondta a külügyminiszter Tripoliban. Martonyi János szerint a magyar vállalatok elsősorban a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, a vízgazdálkodás, az építőipar és az olajipar egyes területein lehetnek versenyképesek a líbiai piacon. Hozzátette: jövő év elején magyar üzletemberek utaznak Líbiába a nemzetgazdasági minisztérium megbízásából, hogy konkrét tárgyalásokat folytassanak arról, miként tud Magyarország részt venni az újjáépítésben.

Az arab tavaszként ismertté vált demokratikus átalakulási folyamat öt képviselője kapta Strasbourgban az Andrej Szaharovról elnevezett gondolatszabadság-díjat. Az elismerést Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke adta át az egyiptomi, líbiai, valamint szíriai kitüntetetteknek. A Time amerikai magazin az arab felkelések, valamint az európai és amerikai tüntetéssorozatok fontosságára hivatkozva a Tüntetőt választotta az Év emberének.

Védetté nyilvánította a "magyar szürkemarha hús" elnevezést az Európai Bizottság. Az oltalmazott kifejezést más uniós ország nem használhatja, a bejegyzéssel pedig valamennyi "magyar szürkemarha hús" elnevezéssel forgalomba hozott termék címkéjén fel kell tüntetni az oltalmat jelképező emblémát.

Feltárták Magyarország leghosszabb barlangrendszerét. Több barlangászcsoport hónapokon át tartó munkájának eredményeként sikerült megtalálni az összeköttetést a Pál-völgyi-Mátyás-hegyi és a Harcsaszájú-Hideg-lyuk barlangrendszere között. Az így létrejött 28,6 kilométer hosszú barlang a leghosszabb az országban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×