eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Rövidebb és olcsóbb lesz a választási kampány?

December 15-éig dönthet a ház a választójogi reformról - közölte Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Az ellenzék nem ért egyet az eddig nyilvánosságra került tervekkel.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint semmi nincs kőbe vésve a választójogi reform kapcsán. "A választójoggal kapcsolatos kérdésekről szeretném, ha december 15-éig döntene az Országgyűlés" - mondta a politikus.

Az Áder János, fideszes európai parlamenti képviselő által előterjesztett és a hétvégén a Fidesz elnöksége által elfogadott koncepció alapján az egyfordulós rendszerben az egyéni kerületi és az országos listás mandátumok aránya nagyjából azonos lenne a 200 tagúra csökkenő parlamenten belül, az országos kompenzációs lista azonban megszűnne.

A pártokra vonatkozó ötszázalékos bekerülési küszöb megmaradna, az induláshoz 1500 ajánlószelvényre lenne szükség, ezek összegyűjtésére pedig 21 nap állna rendelkezésre. Áder Jánost hallják.

Áder János szerint így legalább egy hónappal rövidülne a választási kampány, és olcsóbb is lenne a választás.

Kövér László házelnök, az InfoRádió Aréna című műsorában pontosított: a javaslat kompenzációs listára vonatkozó fejezetet továbbra is két szavazata lenne mindenkinek; egyrészt az egyéni választókerületében leadhatná az egyéni jelöltre, másrészről pedig egy országos listára adhatná le a voksát arra a pártra, amelyiket ő támogatna. Természetesen így a listás mandátumúból az is annyi százalékot kapna meg, amennyit egyébként elért a szavazatok alapján.

Az MSZP és az LMP képviselői azonban kivonultak az Országgyűlés választójogi reformot előkészítő albizottságának üléséről, a párttársát helyettesítő jobbikos képviselőnek pedig a kormánypártok nem adtak szót. Molnár Zsolt, a szocialista párt részéről a következőket mondta: "A fülkeforradalmárok tovább betonozzák a hatalmukat, és a beton alá temetik több millió magyar választópolgár véleményét és a magyar demokráciát".

Mirkóczki Ádám a Jobbik szóvivője szintén elégedetlenségének adott hangot: "Olyan, mintha a jelenlegi közvélemény-kutatási adatokra lenne kihegyezve, hiszen ez kizárólag egyetlen egy pártnak jó Magyarországon, a Fidesznek".

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője úgy vélte, hogy az egyfordulós rendszer tovább növeli a jelenlegi választási rendszer aránytalanságát.

Akkor van értelme a választójogi reformot előkészítő bizottság munkájának, ha ott a Fidesz kiteszi az asztalra az érdemi javaslatait, és ezekről érdemben tudnak vitatkozni a pártok - emelte ki a képviselő.

Fideszes politikusok egyébként már tavaly a parlament elé terjesztettek egy javaslatot a választási törvényről, amely az új javaslatnál közelebb állt a jelenlegi rendszerhez. Lázár János újságírói kérdésre azt mondta: ez sincs zárójelbe téve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×