eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Határozatdömping a Parlamentben - a nap legfontosabb hírei

Az elvárt béremeléssel összefüggő szabályozást is elfogadta az Országgyűlés nyári szünet előtti utolsó ülésén. Valamennyi vitás kérdésben megegyezett a főváros az Alstommal a metrószerelvények ügyében. Emelkedik szerdán az üzemanyagok ára.

Határozatdömping a Parlamentben

A népegészségügyi termékadó szeptemberi bevezetéséről határozott az Országgyűlés. A döntés értelmében közterhet rónak ki a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételekre, italokra, az előrecsomagolt süteményekre, a sós snackekre, valamint az ételízesítők egy részére. --A törvényhozás arról is határozott, hogy a kormány rendeletben határozhatja meg a bruttó 300 ezer forint alatt keresők nettó munkabérének megőrzéséhez szükséges béremelés elvárt mértékét. Azok a vállalatok, amelyek a béremelést nem hajtják végre, nem tehetnek ajánlatot közbeszerzési eljárásban, nem kaphatnak támogatást a központi költségvetésből és az elkülönített állami pénzalapokból. A parlament az ülésszak utolsó napján elfogadta a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről szóló törvényt is, valamint döntött arról, hogy szeptembertől akár két év szabadságvesztésre is ítélhetik a futballhuligánokat. A parlament elfogadta az új, a jelenleginél rövidebb közbeszerzési törvényt is.

Megegyezett a főváros és az Alstom

Minden vitás kérdésben megegyezett a főváros az Alstommal a metrószerelvények ügyében. A Távirati Iroda úgy tudja, hogy Budapest tizenkét pontos javaslatcsomagot dolgozott ki, amelyből a francia cég tizenegyet már korábban elfogadott, az egyetlen vitatott kérdésben, a vis maior-ügyben pedig most egyezett meg a francia vállalat és a főváros. A szerződést csütörtökön, zárt ülésen tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés.

Orbán dönt az Operaház új igazgatójáról

Napokon belül döntés születhet arról, hogy ki lesz a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter megerősítette, hogy a főigazgatói posztról Orbán Viktor kormányfő dönt.

Jelentősen drágul az üzemanyag

Drágulnak szerdán az üzemanyagok - értesült a Portfolio.hu. A benzinért literenként bruttó 7 forinttal, a gázolajért 5 forinttal kell többet fizetni. Sándor Dávid, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban azt mondta: a változással a benzin átlagára 377 forintra, a gázolajé 363 forintra emelkedik.

Nem emelkedett érdemben az idén a külföldön munkát vállaló orvosok száma

Nem emelkedett érdemben az idén a külföldön munkát vállaló orvosok száma - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. A tájékoztatás szerint tavaly az első félévben 753-an kértek hatósági bizonyítványt külföldi munkavállaláshoz, az idén az első hat hónapban pedig mindössze ennél hattal többen. Az egészségügyi államtitkárság közölte: arról nincs visszajelzés, hogy a kiadott hatósági bizonyítványok hány százalékát használták fel, így ezek csupán a migrációs szándék mérésére alkalmasak.

Káptalanfüred: eddig minden gyorsteszt negatív


Csak további vizsgálatokkal lehet azonosítani a káptalanfüredi tömeges megbetegedések kórokozóját - mondta a Veszprém megyei tiszti főorvos. Varga Erika közölte: eddig minden gyorsteszt negatív lett, a részletes vizsgálatok pedig időigényesek. Hozzátette: a rendkívül gyors lefolyású, hányással és hasmenéssel járó megbetegedést biztosan nem szalmonella okozta, de továbbra sem zárják ki a calicifertőzést és a vizsgálatokat kólibaktériumra is elvégzik.

Kisebb földrengés volt Oroszlányban

Oroszlányban kisebb repedések jelentek meg a hétfő reggeli, a Richter-skálán mért 3,7-es erősségű földmozgás után néhány olyan épületen, amely a januári földrengésben is károsodott. A térséget legutóbb január végén rázta meg földrengés. Az akkori, 4,7-es erősségű földmozgás után a biztosítókhoz és a polgármesteri hivatalokhoz több mint háromezer bejelentés érkezett, a károk teljes összege meghaladhatta az egymilliárd forintot.

Sanadert kiadhatják a horvát hatóságoknak


Aláírta Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök kiadatási parancsát az osztrák igazságügyi miniszter, így a politikust átadhatják a horvát hatóságoknak. Ivo Sanadert, aki 2003-tól 2009 közepéig állt a horvát kormány élén, tavaly decemberben Salzburg közelében vette őrizetbe az osztrák rendőrség egy Horvátországban kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján. A horvát hatóságok azzal gyanúsítják, hogy milliós nagyságrendben sikkasztott el pénzt az államtól maga és a pártja számára. Ivo Sanader tagadja az ellene felhozott vádakat.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×