eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Ajtódísz jelzi az újszülötteket

Mostantól minden édesanya kézhez kap gyermeke születése után egy ajtódíszt, amelyet otthonuk bejáratára kifüggesztve jelezheti kisbabája érkezését. Az első ajtódíszeket hétfőn, a népesedési világnapon Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adta át a budapesti Szent Imre Kórházban.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom tavasszal meghirdetett kezdeményezéséhez csatlakozott az első ajtódíszek átadásával.

A Simon András grafikus által tervezett, szívbe foglalt újszülöttet ábrázoló, Isten hozott! feliratú ajtódíszeket elsőként Soltész Miklós adta át kismamáknak a Szent Imre Kórház szülészeti osztályán.

Az államtitkár ezt követően a sajtó képviselőinek elmondta: az ajtódísszel is minél több gyermek vállalására kívánják biztatni a fiatalokat, az édesanyákat. "A jelzés értékű kis tábla is tükrözi az anyaság szépségét" - tette hozzá.

Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy az anyagi és a törvényi támogatások mellett "ugyanúgy fontos az érzelmi megerősítés, hogy a társadalom is melléálljon" a gyermekvállalásnak. Arra hívta fel a szülőket: aki részesülhet a gyermekáldás örömében, ossza meg a környezetével is ezt a boldogságot, gyermeke születésének örömét.

Rákóczi István professzor, a Szent Imre Kórház szülészeti osztályának vezető főorvosa arról beszélt, hogy a nő életében meghatározó esemény a szülés. Arra törekszenek, hogy a kórházban otthonos légkört és környezetet biztosítsanak, s minden kismama pozitív élménnyel térjen haza, ezért is csatlakoztak örömmel a kezdeményezéshez.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetője, Túry Krisztina elmondta, hogy az újszülöttek megérkezése a közösségnek is öröm, ezért az ajtódísz motívumát viselő, fehér alapú zászlót is megrendelhetnek az önkormányzatok, kórházak, hogy a gyermekek születését minél szélesebb körben hirdessék, ne csak az elhalálozásokat.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×