eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Tetőzik a forróság, több a rosszullét

Az ország hét régiójából négyben vasárnapra is a legmagasabb fokú figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható hőség miatt. A hőmérséklet délután 33-38, késő este 23-30 Celcius-fok között alakulhat.

A meteorológiai szolgálat hivatalos honlapján fellelhető tájékoztatás szerint vasárnap döntően anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, dél felől folytatódik a meleg, száraz levegő beáramlása, tetőzik a hőség.

Az ország nagy részén túlnyomóan napos időre lehet számítani, de napközben helyenként erőteljesebb gomolyfelhő-képződés is várható, és kialakulhat zápor, zivatar is - legkisebb eséllyel a déli, délkeleti területeken -, elsősorban a Dunántúl keleti és középső részén, Pest megyében és északkeleten (Budapest-Debrecen vonaltól északra) valószínű helyenként zivatar.

Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, csak néhol élénkülhet meg az északnyugati szél, de zivatar környezetében lehetnek erős vagy viharos széllökések is, néhol nem zárható ki 90 kilométer/óra feletti széllökés; zivatart kisebb méretű jég és 60-80 kilométer/órás széllökés kísérhet.

Az OMSZ meteorológusa elmondta, hogy Közép-Magyarországon, az Észak- és Dél-Alföldön, valamint a Dél-Dunántúlon vasárnap a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot is meghaladhatja. A legmelegebb részeken, például az Alföldön 28-29 Celsius-fok vagy ennél is magasabb lehet a napi középhőmérséklet. Az ország többi területére másodfokú figyelmeztető előrejelzést adtak ki.

Vasárnap az ország teljes területén nagyon erős lesz az UV-B sugárzás is, emiatt riasztás van érvényben.

A meteorológus elmondta: derült idővel kezdődik a nap, később gomolyfelhők jelenhetnek meg. Elsősorban az északkeleti megyékben, valamint a Dunántúl északi és középső részén fordulhat elő néhol zápor, zivatar.

Napközben 33-38 Celsius-fokos csúcshőmérsékletre van kilátás, a napi melegrekord is megdőlhet - mondta a meteorológus. A legmagasabb értéket, 37,5 Celsius-fokot ezen a napon 1927-ben Szegeden mérték.

Több riasztást kapnak a mentők

A kánikula miatt az átlagosnál 15-20 százalékkal több riasztás érkezett a mentőköz, tipikusan ájulásos rosszullétek miatt, de nem történtek drámai események - közölte az Országos Mentőszolgálatnál szóvivője. Győrfi Pál azt mondta: ez főként annak is köszönhető, hogy hétvégére esett a hőség, amikor az emberek jobban árnyékba tudnak menekülni.

Felhívta a figyelmet arra, hogy aki csak teheti, maradjon árnyékban, hiszen nagyon meleg van, és nagyon erős a nap sugárzása. Az autózóknak pedig arra kell számítaniuk, hogy a kánikulában lassabb a reakcióidő, ez pedig balesetveszélyt jelent - emelte ki.

A szóvivő kitért arra is, hogy a hőségben tipikusan ájulásos rosszullétekhez hívják a mentőket, és a legtöbb esetben az érintettek már attól jobban lesznek, hogy a helyszínen az árnyékban lefektetik őket, nincs szükség kórházba szállításra. Idős szívbetegeknél - fűzte hozzá - fordulhat elő súlyosabb rosszullét, mert a harmadik kánikulai napra kimerülhetnek, őket kórházba kell szállítani.

Nem lesz vízkorlátozás

Az átlagosnál több vizet fogyasztanak a hőségben a fővárosiak, de a fogyasztás nem kiugró, a vízművek ennél nagyobb igényt is el tudna látni problémamentesen; nem kell vízkorlátozásra számítani.

Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek szóvivője azt mondta: az átlagos vízfogyasztáshoz képest hozzávetőleg 30 százalékkal nőtt a hétvégi fogyasztás. Kiemelte: szombaton ez a mérték kisebb volt a péntekihez képest, vélhetően azért, mert többen elutaztak Budapestről a hétvégére.

Szombaton 544 ezer köbméter vizet fogyasztottak a budapestiek, az átlagos fogyasztás idén egy nap alatt nem éri el a 450 ezer köbmétert - tette hozzá a szóvivő.

Tájékoztatása szerint az elhasznált vízhez képest lényegesen nagyobbak a rendelkezésre álló kapacitások, ha a szombati mértéknek a dupláját igényelné a város, talán nehezebben, de ennek is eleget tudnának tenni. A fogyasztás messze alatta van a kapacitásoknak. Lévai Zsuzsanna hangsúlyozta: nem kell félni a fővárosiaknak semmiféle vízkorlátozástól.

A vízművek a budapesti Deák téren működtet vízosztó pontot, ott egy-egy pohár vizet kaphatnak az arra járók a ballonos vízből - mondta, hozzátéve, félliteres zacskózott vizet osztanak a város több forgalmas csomópontján. Kiemelte: a két akcióval szombaton több ezer liter víz fogyott.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×