eur:
400.13
usd:
367.59
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

"Kétszer egysávos úton kivédhetetlenek a frontális ütközések"

Az utasok szerint elaludt az autóbusz vezetője, ezért tért át a szembejövő sávba, és ütközött össze egy kamionnal az M70-es autóúton, és ez lehetett az oka az egy nappal korábbi hasonló tragédiának is. Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő szerint az ilyen balesetek kivédhetetlenek.

Régebben nagyon sokszor előfordult olyan baleset, amelyet a sofőr elalvása okozott. 2002 után szabályozták a pihenőidőt, és ennek a betartását ellenőrizték is, ez javított a helyzeten - mondta az InfoRádiónak Pausz Ferenc.

Arra a kérdésre, mennyire lehet elkerülni egy kétszer egysávos úton a frontális ütközést, amikor a szemben jövő áttér az ember sávjába, a közlekedésbiztonsági szakember azt válaszolta: elméletileg és gyakorlatilag sehogy.

Magyarországon és külföldön az utak döntő többsége nem autópálya és autóút - nálunk ez különösképpen igaz -, hanem kétszer egysávos út, ahol nincs fizikai akadály a két sáv között. Ilyen utakon bármikor történhet olyan balesetek, amelyet fáradtság, elalvás okoz.

Nagyon nehéz meghatározni, milyen figyelmeztető jelzések lennének képesek hatékonyan megakadályozni az ilyen baleseteket, hiszen aki annyira fáradt, hogy elbóbiskol vezetés közben, az úgysem érzékel semmit a környezetéből. A figyelmét legföljebb az autóba épített figyelő berendezések lennének képesek felhívni a veszélyre - vélekedett a közlekedésbiztonsági szakértő.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×