eur:
400.36
usd:
367.33
bux:
74493.99
2024. október 15. kedd Teréz

Jóváhagyta Horvátország uniós csatlakozását az Európai Bizottság - a nap hírei

Jóváhagyta Horvátország uniós csatlakozását az Európai Bizottság. A többségi tulajdonos Hochtiefnek kell megvásárolnia a Budapest Airport állami részét. Lehívhatja a metrókocsi-szerződés mintegy 30 milliárd forintos bankgaranciáját a BKV.

Zöld jelzés Horvátországnak

Jóváhagyta Horvátország uniós csatlakozását az Európai Bizottság - jelentette be a közösség igazságügyi biztosa. Viviane Reding közölte: Zágráb valószínűleg 2013 júliusától lehet az unió tagja. Az Európai Bizottság pozitív értékelése még nem jelenti automatikusan az egyeztetések végét az unió és Horvátország között. Györkös Péter, a brüsszeli magyar állandó uniós képviselet vezetője korábban elmondta: egyes tagországok kiegészítő kérdéseket tehetnek fel, és ebben az esetben a magyar elnökség dolga az, hogy megszerezze mind a 27 uniós tagállam egyetértését a közös állásponthoz. A horvát csatlakozási tárgyalások mielőbbi lezárása a magyar uniós elnökség egyik fő külpolitikai célja.

36,6 milliárd a Budapest Airportért

A többségi tulajdonos Hochtiefnek kell megvásárolnia a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. állami tulajdonban lévő 25 százalék plusz egy szavazatát a részvényesi megállapodás alapján. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte: a vételár 36,6 milliárd forint a privatizációs árfolyamon. A Budapest Airportban meglévő állami részesedés eladásáról szóló kormányhatározat korábban a Magyar Közlönyben jelent meg. Korábbi sajtóhírek még arról szóltak, hogy az állam a nyáron visszavásárolhatja a Budapest Airportot.

Lehívhatja a BKV a bankgaranciát

Lehívhatja a metrókocsi-szerződés mintegy 30 milliárd forintos bankgaranciáját a BKV - határozott a versailles-i bíróság. A döntés jogerős. A főpolgármester nem sokkal később közölte: 21 milliárd már meg is érkezett a közlekedési társaság számlájára és a pénzt kizárólag metrókocsikra lehet költeni. A másodfokon eljáró francia bíróság hatályon kívül helyezte a nanterre-i bíróság 2010. december 3-án hozott határozatának minden rendelkezését. A BKV október 20-án bontotta fel az Alstommal a szerződést, amelyet a 2-es és 4-es metróra szánt szerelvények gyártására kötöttek még 2006-ban. Az Alstom a másodfokú bírósági határozat után azt közölte: tudomásul veszi a bíróság döntését, de továbbra is jogszerűtlennek tartja a szerződésbontást.

Schmitt Pál aláírta

Aláírta a korhatár előtti nyugdíjak megváltoztatására lehetőséget adó, a parlament által hétfőn elfogadott alkotmánymódosítást a köztársasági elnök. Schmitt Pál szükségszerű lépésnek nevezte a változtatást, amely csökkenthetővé, szociális ellátássá alakíthatóvá, valamint megszüntethetővé teszi az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátást.

Az MSZP szerint

Az MSZP szerint a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkedvezményeinek megvonásával a kormány azt teszteli, hogy később más társadalmi csoportok szerzett jogait is elveheti-e. Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke azután beszélt erről, hogy az MSZP képviselői a rendvédelmi dolgozók szakszervezeteivel tárgyaltak.

Benyújtották a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslatot

Benyújtotta a devizahitelesek megsegítését célzó törvényjavaslatot a nemzetgazdasági miniszter az Országgyűlésnek. A javaslat szerint a lakáshitellel rendelkezők december 31-ig írásban kezdeményezhetik a törlesztési árfolyam 36 hónapig, de legfeljebb 2014. december 31-ig történő rögzítését. Az árverési és kilakoltatási moratórium július 1-je és október 1-je között fennmarad, de hatálya alól kikerülnek a nagy értékű ingatlanok.

A honvédelmi javaslatot is benyújtották

Benyújtotta új honvédelmi törvényjavaslatát a kormány. A kabinet az önkéntes tartalékosi rendszer fenntartását, a fegyver nélküli katonai szolgálat visszaállítását, valamint a polgári védelmi kötelezettség kettős célú teljesítésének jogi kereteit kívánja kialakítani. A jogszabály az új alaptörvénnyel egy időben, 2012. január elsején lépne életbe.

Lázár János indítványa

Egyéni képviselői indítványt nyújt be a gyorséttermek működésének szabályozására a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János szerint elképzelhető, hogy a közétkeztetésre is kiterjesztik a szabályozást, hogy kiszorítsák az egészségtelen élelmiszereket ezekből az intézményekből. Az indítvány várhatóan júliusban kerül a parlament elé, és ha elfogadják, akkor a szabályozás januártól lép életbe.

A Mol-részvények a parlament előtt

Benyújtotta a Mol-részvények visszavásárlásával összefüggő költségvetési törvénymódosítást az Országgyűlésnek a kormány. A részesedés-vásárlás az államháztartási törvény szabályai szerint növeli a költségvetési hiányt, ezért módosítani kell a kiadási főösszeg és a hiány mértékét. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett javaslat szerint a központi költségvetés ez évi kiadási előirányzata 489,5 milliárd forinttal 14.337 milliárd forintra, a hiány pedig 1.184 milliárd forintra nő.

Nem lesz magyar védjegy a zöldségeken

Mégsem lesz új, a magyar eredetet igazoló védjegy a zöldségeken - döntött a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Fodor Zoltán ügyvezető igazgató indoklása szerint a biztonságos magyar termékek megkülönböztetésére már most is használnak emblémákat. Közben Németországban bejelentették, hogy mégis a növényi csírák okozták a hasmenésjárványt, amelynek már 29 halálos áldozata van. A fertőzést 3 ezer ember kapta el, 200-an még mindig súlyos állapotban vannak.

Legalább egymillió új munkahely jön létre Európában

Legalább egymillió új munkahely jön létre Európában az idén, az európai vállalatok pedig 2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak 2011-ben - mondta az európai munkaadók szervezete, a Businesseurope elnöke. Jürgen Thumann a tagszervezetek vezetőinek budapesti ülésén közölte: a viták alapján üzenetet állítanak össze az európai gazdaság helyzetéről az Európai Tanács június 24-ei ülésére.

Már nincs házi őrizetben Hagyó

Megszüntette Hagyó Miklós házi őrizetét a Fővárosi Bíróság. A jogerős döntéssel megváltoztatták a Pesti Központi Kerületi Bíróság korábbi ítéletét, amely 3 hónappal - de legfeljebb augusztus 23-ig - meghosszabbította a házi őrizetet. Az indoklás szerint nem állnak rendelkezésre olyan adatok, amelyek alapján továbbra is tartani kellene a szökésétől, vagy elrejtőzésétől. A volt szocialista főpolgármester-helyettest a BKV-ügyben bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és zsarolással gyanúsítják.

Meghalt egy magyar katona Afganisztánban

Vélhetően szívinfarktusban meghalt egy magyar katona Afganisztánban. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a Tartományi Újjáépítési Csoport orvosának életét a gyors, szakszerű beavatkozással sem tudták megmenteni. A halál pontos okát még vizsgálják, a holttest hazaszállításáról később intézkednek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 15. 10:19
×
×
×
×