eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin

Műszakilag felülvizsgálják a budapesti metróközlekedést

Hutiray Gyula önkormányzati főtanácsadó, korábbi fideszes közgyűlési képviselő is főpolgármester-helyettesi posztot tölthet be, miután a Fővárosi Közgyűlés megszavazta az erről szóló előterjesztést. A testület döntött tizenhat díszpolgári cím adományozásáról, valamint arról is, hogy félmilliárd forintot kapnak a fővárosi tűzoltók a 2004 májusa és 2007 decembere között végzett túlmunkájukra. A képviselők elfogadták a főpolgármester előterjesztését, eszerint felülvizsgálják a 2-es és 3-as metró szerelvényeinek műszaki állapotát.

Hutiray Gyula főpolgármester-helyettesi kinevezését a Fővárosi Közgyűlés titkos szavazással, egyhangúlag szavazta meg. Az új helyettes a szavazás után letette esküjét.

Tarlós István főpolgármester javaslata szerint Hutiray Gyula a városfejlesztési területekért felel, így főpolgármester-helyettesként a beruházások, kiemelt fejlesztések (ide nem értve azok pénzügyi kontrollját), az európai uniós ügyek, a projektmenedzsment, illetve a városfejlesztési és városrendezési feladatkörök szakmai irányítása tartoznak hozzá.

Hutiray Gyula eddig a városüzemeltetési főpolgármester-helyettesi irodán önkormányzati főtanácsadóként dolgozott, az előző ciklusban a fővárosi Fidesz-frakció tagja volt.

A főpolgármesternek az önkormányzati törvény értelmében lehetősége van olyan helyettest választani, aki nem tagja az önkormányzatnak. Ez esetben a helyettes a főpolgármestert a képviselő-testület elnökeként nem helyettesítheti, de a testület ülésein tanácskozási joggal részt vesz.

Az új helyettes június 1-től tölti be a posztot, illetményét havi 660 ezer forintban állapították meg.

Tarlós Istvánnak jelenleg négy helyettese van: Bagdy Gábor a pénzügyekért, Csomós Miklós az oktatási és kulturális területért, György István a városüzemeltetésért, Szentes Tamás pedig a szociális és egészségügyi területért felelős.

Félmilliárd a tűzoltóknak

Félmilliárd forintot kapnak a fővárosi tűzoltók a 2004 májusa és 2007 decembere között végzett túlmunkájukra a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében.

A Tarlós István főpolgármester által jegyzett előterjesztés szerint a főváros és a Belügyminisztérium megállapodást köt egymással: az önkormányzat 2012 januárjának végéig - lényegében az állam helyett - megelőlegezi a pénzt az évekkel ezelőtti tűzoltói szolgálati órák megváltására.

A távolléti díjak elszámolása és kifizetése az erre vonatkozó jogerős bírósági döntés értelmében nem halasztható tovább.

Tizenhat díszpolgári címet adományoz idén Budapest

Tizenhat díszpolgári cím adományozásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés zárt ülésén.

A szavazás után nyilvánosságra hozott névsor szerint Budapest díszpolgára lesz Balczó András öttusa olimpiai bajnok, Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok úszó, Eperjes Károly színművész, Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet igazgatója, Kopp Mária egyetemi tanár, Kovács Kati énekes, Mádl Ferenc akadémikus, volt köztársasági elnök, Makovecz Imre építész, Papp Lajos szívsebész, Sánta Ferenc hegedűművész, Szervátiusz Tibor szobrászművész, Lech Walesa, a Lengyel Köztársaság volt elnöke, Szirtes Ágnes színművész, Csukás István író, valamint posztumusz díszpolgári címet kap Elvis Presley amerikai énekes, és Skrabski Árpád informatikus-szociológus.

A közgyűlés januárban módosította a díszpolgári címekről szóló rendeletet, ennek értelmében június 19-én adják át az elismeréseket, arra emlékezve, hogy 1991-ben azon a napon vonultak ki Magyarországról az utolsó szovjet csapatok. Korábban a főváros egyesítésének napján, november 17-én adták át a díszpolgári címeket.

Műszakilag felülvizsgálják a metróközlekedést

Felülvizsgálják a budapesti 2-es és 3-as metró szerelvényeinek műszaki állapotát, miután a képviselők egyhangúlag elfogadták Tarlós István főpolgármester előterjesztését.

Tarlós István (Fidesz-KDNP) azt hangsúlyozta, hogy a kocsik főkonstruktőre még rendszeres karbantartás mellett is a forgalomból való kivonást szorgalmazná. Ha minden 30 év fölötti járművet kivonnának, akkor be lehetne zárni a metrót Budapesten. Ki fogja ezt vállalni? - tette fel a kérdést a főpolgármester.

Az előterjesztésben Tarlós István úgy fogalmazott, hogy a BKV-nak 154 "lejárt szavatosságú" metrókocsija van, de a magyar szabályok műszaki állapothoz és nem életkorhoz kötik a részvételt a forgalomban. A pontos műszaki állapotról viszont nincs információja a fővárosnak.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója arról tájékoztatta Tarlós Istvánt, hogy 11 metrókocsit, amelyek 35 és 40 év óta vannak forgalomban, tovább üzemeltetnének, de ezek általános és rendkívüli felülvizsgálatát el kell végezni. Erre a BKV már keresi a forrást és a technológiát. Cél az is, hogy összeállítsanak egy járműpark-fejlesztési csomagot, amellyel elérhető, hogy ne legyen 30 évnél idősebb szerelvény a forgalomban.

A műszaki audit kiterjed a metrószerelvények karbantartási rendszerének teljes felülvizsgálatára; elemezni fogják a szerelvények további üzemeltetésének életkorukból fakadó kockázatait; vizsgálják a felhasznált, beépített alkatrészeket, a beépítés folyamatát és a szerelvények általános műszaki állapotát.

Az auditot kizárólag minősített, nemzetközi referenciákkal rendelkező intézet végezheti, a feladatok elsősorban a 3-as metróvonalra terjednek ki, de a 2-es metró üzemvitelét is vizsgálnák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Már nem olyan súlyos a munkaerőhiány az EU-ban

Már nem olyan súlyos a munkaerőhiány az EU-ban

Az üres álláshelyek aránya 2,6%-ot tett ki az EU-ban 2024 első negyedévében, vagyis nem változott a mutató az előző negyedévhez képest. Az előző év azonos időszakához képest azonban 0,3 százalékponttal csökkent a ráta – olvasható ki az Eurostat friss adataiból. Ezzel folytatódott az a közel két éve tartó trend az unióban, hogy a betöltetlen állások aránya csökken vagy stagnál. Ez nem is meglepő, hiszen az EU gazdasága az elmúlt négy negyedévben csak minimális mértékben (0,1, illetve 0,3%-kal) tudott bővülni az előző negyedévekhez képest. Az üres álláshelyek hazai aránya 2,2% volt az idei év első három hónapjában, amivel hazánk a tagországok középmezőnyében helyezkedik el.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×