eur:
389.09
usd:
362.07
bux:
68619.36
2024. május 8. szerda Mihály

Schmidt Mária: Tévhit, hogy Ronald Reagan csupán üresfejű színész volt

Katyn a hidegháborús időszak nyilvánvaló hazugságait és a világ közvéleményének megalkuvását szimbolizálja - mondta Schmidt Mária az InfoRádió Aréna című műsorában. A Terror Háza Múzeum igazgatója beszélt arról is, miért tévhit az, hogy Ronald Reagan csak üresfejű színész volt.

A Terror Háza Múzeum két rádiófelvételt vásárolt meg. Az egyik Ronald Reagan elnök rádióüzenete a katyni mészárlásról, amelyről elmondja: Sztálin parancsára 1940-ben 15 ezernél is több lengyel tisztet végeztek ki azért, hogy a lengyel elitet megtizedeljék - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Schmidt Mária.

A múzeum főigazgatója hozzátette: Reagan nem csak arról beszélt, hogy mi történt, hanem arról is, milyen hosszú ideig hallgatott a Nyugat a mészárlásról, és arról, milyen szörnyű az, hogy nem engedték, hogy a Londonban működő lengyel emigráns kormány emlékművet állítson.

Katyn azért nagyon fontos a számunkra, mert talán a legjobban érzékelteti azt a hidegháborús időszakot, amikor nyilvánvaló hazugságoknak a tudomásul vételére kényszerítettek minket. Katyn jelenti a szovjet rendszer kíméletlenül cinikus és emberellenes vonását - hangsúlyozta Schmidt Mária, aki szerint Ronald Reagan azért is fontos számunkra, mert a hidegháború végét, a szabadság győzelmét jelenti. Azt a győzelmet, amelyet puskalövés nélkül értek el.

Fontos elismerni a kiállását, amit a magyar szabadság mellett egész életében mutatott. Az volt a véleménye, hogy vissza lehet szorítani a Szovjetuniót, mert a szabadság értékesebb, és az emberek a szabadság mellett fognak dönteni - véli a múzeumigazgató, aki kiemelte azt is, hogy amikor Reagan 1980-ban elnök lett, már határozott programja volt arra, hogyan lehet gazdaságilag, politikailag és ideológiailag a Szovjetunió ellen harcolni.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Nem sikerült a Raiffeisen manővere, mégsem száll be a Strabagba

Nem sikerült a Raiffeisen manővere, mégsem száll be a Strabagba

A Raiffeisen Bank International igazgatótanácsa ma úgy döntött, hogy nem folytatja a Strabag részvényeinek a megvásárlására vonatkozó tranzakciót, miután nem sikerült kellő támogatást szereznie hozzá a hatóságoktól, pedig csökkenthette volna ezzel oroszországi kitettségét. A hírre negatívan reagált a bank árfolyama, jelenleg 3,2%-os mínuszban van a bécsi tőzsdén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×