eur:
388.69
usd:
361.71
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Befolyásolja-e a politika a nyomozást a Corvin sétány ügyében?

A Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztálya másfél éves nyomozás eredményeként százmilliós áfa-csalás gyanújára bukkant a VIII. kerületében zajló rehabilitációs projekt, a Corvin sétány program megvalósítása kapcsán.

A BRFK arról tájékozta az InfoRádiót, hogy az eljárásban 117 darab ingatlan, összesen 1100 lakás vonatkozásában zajlik nyomozást. A házkutatások, illetőleg lefoglalások során pedig mintegy 300 ezer oldalnyi bizonyítékot vizsgáltak át.

Az érintett ügyben 2009. szeptember 9-én indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntett és más bűncselekmények gyanúja miatt. A feljelentés alapján a vagyoni hátrány öt milliárd forint lehet.

A rendőrség eközben visszautasítja a Népszabadság értesülését, amely szerint politikai ellenszél befolyásolja az ügyet. A lap arról írt, hogy egy névtelenséget kérő rendőrségi forrás szerit az ügy politikai ráhatás miatt nem halad.

A cikk emlékeztetett: a BRFK eredetileg különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt egy ismeretlen személy, majd őt követően Hárs Gábor, akkor az MSZP parlamenti frakciójában politizáló, a VIII. kerületi önkormányzatban függetlenként dolgozó képviselő feljelentése nyomán indította meg a büntetőeljárást ismeretlen tettesek ellen.

A feljelentők az önkormányzat vagyonkezelő társasága, a Rév8 gazdasági átvilágításának megállapításaira hivatkozva tettek feljelentést, amely szerint az önkormányzatnál hibás döntések sora született, és ezek, valamint hiányosságok, értékbecslés nélküli telekértékesítések, illetve mulasztások miatt az önkormányzatot 2003 és 2007 között több mint öt milliárd forint vagyoni hátrány érte.

A Népszabadság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: a BRFK másfél év alatt a büntetőeljárás keretében eddig csak azt állapította meg, amit már a feljelentők is sejtetni engedtek, hogy az ügyben felsejlik egy körülbelül százmilliós áfa-csalás gyanúja.

Eközben a Rév8 Zrt. és a Józsefvárosi Önkormányzat közös sajtóközleményében arról lehet olvasni, hogy az adóhivatal 2010. augusztus 5-i határozatában egyértelműen jogszerűnek minősítette a Corvin Sétány ingatlanforgalmazásaival kapcsolatos áfa-elszámolásokat, következésképen áfa-csalás nem történt. Az ezzel kapcsolatos állítások tehát valótlanok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×