eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Folytatódott az alkotmányjavaslatok általános vitája - napi hírösszefoglaló

Képviselői felszólalásokkal folytatódott az alkotmányjavaslatok általános vitája az Országgyűlésben. Határozati javaslatot fogalmazott meg az MSZP a szociális válsághelyzet megoldására. Líbiában átmeneti kormányt alakítanak a felkelők

Képviselői felszólalásokkal folytatódott a Fidesz-KDNP, valamint a független Szili Katalin által benyújtott alkotmányjavaslatok együttes általános vitája az Országgyűlésben. A Jobbik a többi között kifogásolta, hogy a kormánypártok tervezete nem állítja helyre a jogfolytonosságot, nem számolja fel a politikusbűnözést és kicsi a társadalmi támogatottsága. A Fidesz és a KDNP felszólalói azt emelték ki, hogy az alkotmány az építkezésről és a folyamatosságról szól, és fontos nemzeti értékeket is véd. Közben a magyarországi kisebbségek vezetői elküldték alkotmánymódosító javaslataikat Orbán Viktor miniszterelnöknek. A 13 nemzeti és etnikai közösség vezetője, illetve a kisebbségi ombudsman által kidolgozott javaslatban azt kérik a kormányfőtől, valamint az Országgyűléstől, hogy az új alkotmány maradéktalanul biztosítsa és erősítse a nemzetiségi jogokat.

Határozati javaslatot fogalmaztak meg a szociális válsághelyzet megoldására szocialista képviselők a Kazincbarcikán tartott részországgyűlésen. Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője azt mondta: ma nem az alkotmányozás a legfőbb probléma, a kormánynak a foglalkoztatás növelésével, a munkanélküliség csökkentésével, közmunkaprogramok indításával, valamint a társadalmi különbségek mérséklésével kellene foglalkoznia.

Jelentősen drágul a baromfihús az üzletekben tavasszal - közölte a Baromfi Terméktanács elnöke. Bárány László az InfoRádióban azt mondta: a húsvét közeledtével a tojás ára is 5-10 százalékkal emelkedik. Hozzátette: várhatóan nyáron is drágul majd a csirkehús, legalább 10 százalékkal.

Ebben a szezonban 71-en haltak meg influenzával összefüggő megbetegedés következtében a múlt hét végéig. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közlése szerint 67 esetben a H1N1-es, 4 embernél pedig a B vírus szerepét mutatták ki a vizsgálatok. Az országos járvány megszűnt, de Pest és Fejér megyében még mindig járványszerűen terjednek az influenzavírusok.

Összesen 11 milliárd forintos tőkepótló támogatást kap a BKV a tulajdonos Fővárosi Önkormányzattól, az összeget a társaság jármű- és pályafelújításra fordíthatja. A Fővárosi Közgyűlés döntött arról is, hogy megemeli a Budapesti Közlekedési Központ törzstőkéjét 50 millió forintról 300 millió forintra. Több ponton is módosult a parkolási rendelet; eszerint csak azok kaphatnak ingyenes parkolómatricát, akiknek nincs pótdíjtartozása. A képviselők törölték Sztálint, Haynaut és további hét személyt Budapest díszpolgárai közül.

Megkérdőjelezhetetlennek nevezte a paksi atomerőmű biztonságát a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás hozzátette: a Japánban történtek tanulságait már az üzemidő hosszabbításakor figyelembe veszik, az erőmű pedig haladéktalanul és önként aláveti magát az úgynevezett stressz-tesztnek. Közben Európába is elértek már Japánból igen kis mennyiségű radioaktív részecskéket tartalmazó légáramlatok. Eddig Izlandon regisztráltak rendkívül csekély radioaktivitást és egy alig mérhető koncentráció Ausztriát is elérhette. Az Európai Bizottság arról számolt be, hogy az első vizsgálatok alapján sehol sincs sugárszennyezett japán élelmiszer az unióban. A szigetországban is egyelőre csak a március 11-ei földrengés és szökőár után megrongálódott fukusimai atomerőmű körzetében találtak sugárszennyezést spenótban és tejben.

Jövő kedden nemzetközi csúcstalálkozót tartanak a líbiai katonai beavatkozásról - jelentette be a francia külügyminiszter. Alain Juppé elmondta: a katonai akcióban résztvevő országokon kívül az Arab Liga és az Afrikai Unió vezetőit is meghívták, és a csoport közösen veszi át a beavatkozás politikai irányítását. Eközben Líbiában Mahmúd Dzsebrílt bízta meg egy átmeneti kormány megalakításával a lázadók által alakított nemzeti tanács. Az Egyesült Államokban doktorált szakember március 5-e óta vezeti a testület által felállított válságbizottságot, így hozzá kerültek a katonai és a külügyek. Líbiában többször is légicsapást mértek a szövetségesek a Moammer Kadhafihoz hű erőkre Miszrátánál. A kormánycsapatok ismét hevesen támadták a várost; napközben több találat ért egy kórházat, és orvlövészek több embert is megöltek. Líbia partjainál már megkezdték a járőrözést a NATO hadihajói.

Szíriában hajtóvadászatot indítottak a biztonsági erők a kormányellenes tüntetők ellen Deraa városában. Legalább 9 tiltakozót a hatalomellenes tüntetések központjának számító al-Omari mecset környékén lőttek agyon, de máshol is történtek kivégzésszerű gyilkosságok. A rendőrök a keddi összecsapások áldozatainak temetésén a tömegbe lőttek, megölve egy 11 éves kislányt.

Jeruzsálemben hatalmas robbanás történt a központi autóbusz-pályaudvar közelében; 1 ember meghalt és legalább 30-an megsebesültek. A robbanást a közbiztonsági miniszter tájékoztatása szerint egy táskába rejtett pokolgép okozta, amely egy busz mellett lépett működésbe.

Elhunyt Elizabeth Taylor kétszeres Oscar-díjas színésznő. A huszadik század egyik legnagyobb hollywoodi filmcsillaga olyan klasszikussá vált filmek szereplője volt, mint a Kleopátra és a Macska a forró bádogtetőn. A színésznő 79 évesen, szívproblémája miatt halt meg egy Los Angeles-i kórházban.

Címlapról ajánljuk
Borzasztó szerencséje volt  - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

"Borzasztó szerencséje volt" - beszélt a túlélőről a verőcei polgármester a hajótragédia után

Fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett az a férfi, akinek sikerült kiúsznia a szombat éjjeli verőcei hajókatasztrófa után. A polgármester szerint hatalmas szerencséje is volt.

A német gazdaság vagy a válogatott pörög majd jobban az Eb-n?

A 2006-os labdarúgó-világbajnokságra tündérmeseként emlékeznek vissza Németországban, a válogatott bronzérme mellett a gazdasági hatások miatt is. Sokan hasonlóban reménykednek idén nyáron is, ám sok mindentől függ, hogy a tündérmese megismétlődik-e.

Marilyn Monroe-tól Billie Eilishig – Dívák és Ikonok a Magyar Zene Házában

Magyarország nemzetközi kulturális pozícióját mutatja, hogy a londoni Viktória és Albert Múzeum először Budapestre utaztatja nagy sikerű Dívák és Ikonok című kiállítását, amelyet a Magyar Zene Háza magyar művészek történeteivel, tárgyaival egészített ki – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a tárlatot megnyitó beszédében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×