eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Akár 57 ezer forintos bírságot is kaphatnak a szabálytalankodó autósok

Tízezertől ötvenhétezer forintig terjedő bírságot róhatnak ki a rendőrök azokra a sofőrökre, akik szabálytalankodnak az utakon. Az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökig közlekedésbiztonsági akciót tart, a biztonsági öv és a gyermekülés használatát fokozottan ellenőrzik.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata által szervezett közlekedésbiztonsági akció csütörtökig tart, egész Európában számítani kell ellenőrzésekre - a szabálytalankodó sofőrök pedig szigorú büntetést kaphatnak.

A hatályos kormányrendelet alapján a legmagasabb összegű bírságot - 57 ezer forintot - annak a járművezetőnek kell fizetnie, aki autópályán vagy autóúton mulasztja el a gyermekbiztonsági rendszer, például a gyermekülés használatát, és a bírságot tíz munkanap után fizeti be. Ugyanez a szabálysértés lakott területen és tíz napon belül befizetve tizenötezer forintba kerül. A rendelet értelmében ugyanis a szabálysértésekért kiróható bírságok összegét növelheti a mulasztás helyszíne, illetve az, ha a szabálysértő tíz munkanapon túl fizet.

Ha valaki vezetés közben kézben tartott mobiltelefonról telefonál, lakott területen belül tízezer forintot, lakott területen kívül tizenötezer, autópályán vagy autóúton pedig húszezer forintot kell fizetnie. Ha pedig nem fizeti be a bírságot tíz munkanapon belül, hat-tizenkétezer forint többletköltséggel kell számolnia.

A biztonsági öv és motorkerékpárok esetében a bukósisak használatának elmulasztása tíz munkanapon belül tízezer forintot kóstál, ám autópályán és autóúton, tíz napon túl befizetve ugyanez már negyvenkétezer forintba kerül.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×