eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Vizsgálják a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány károkozásait - a nap hírei

A Gyurcsány- és Bajnai-kormány idején kötött négy állami szerződést vizsgál a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal az elszámoltatási kormánybiztos javaslatára.

Papcsák Ferenc azt mondta: a sanghaji világkiállítást, a sukorói kaszinó koncesszióját, az Omninvest Kft.-vel kötött szerződéseket és a moszkvai kereskedelmi képviselet ingatlanértékesítését vizsgálják meg. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal soron kívül vizsgálja a négy ügyet, a feladat annak megállapítása, hogy mekkora kár érte az államot.

Váltás az MVM-nél

Visszahívta Mártha Imre eddigi vezérigazgatót a Magyar Villamos Művek Zrt. éléről a társaság rendkívüli közgyűlése. A tanácskozás résztvevői Baji Csabát nevezték ki a posztra. Az igazgatóság elnöke Faragó Csaba lett. A 46 éves Baji Csaba korábban egyebek mellett a Paksi Atomerőmű vezérigazgatója volt és az MVM igazgatósági tagjaként is tevékenykedett. Faragó Csaba az előző Orbán-kormány idején az ÁPV rt. vezérigazgatója volt.

Régi-új elnök a Nemzeti Kulturális Alap élén

Hétfőtől Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező tölti be a Nemzeti Kulturális Alap elnöki tisztét. Ezt maga az érintett erősítette meg, miután hírek jelentek meg kinevezéséről a sajtóban. A művész konkrétumokról egyelőre nem akart nyilatkozni, keddre ígért bővebb tájékoztatást. Jankovics Marcell az előző Orbán-kormány idején már volt a Nemzeti Kulturális Alap elnöke.

Nem az Alstomra


Nem kapta meg a végleges típusengedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól a francia Alstom metrókocsija, amelyet a budapesti 2-es vonalra szántak. A döntés nem jogerős. Az Alstom még nem döntött a fellebbezésről. A Nemzeti Közlekedési Hatóság arról számolt be, hogy a fékrendszerrel voltak problémák. A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján - ha a kocsi nem kapja meg a típusengedélyt - fel kell bontani a szállításra aláírt 65 milliárd forintos szerződést.

Kényszer-üzemeltetés


Szombaton lesz a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep hivatalos átadás-átvétele, majd vasárnap megkezdi működését az uniós társ-finanszírozással épített létesítmény. Az ÉlőDuna projekt közleménye szerint a beruházó Fővárosi Önkormányzat és az üzemeltető nem tudott megállapodni bizonyos kérdésekben, ezért a vitás ügyek rendezéséig a tisztítómű úgynevezett kényszer-üzemeltetéssel működik, ami műszaki szempontból nem okoz gondot. Korábban Wertán Zsolt fővárosi kereszténydemokrata képviselő vizsgálatot kezdeményezett a szennyvíztisztító ügyében az illetékes kormánybiztosnál.

Tarlóst támogatják többen

Egy felmérés szerint kétharmados a támogatottsága Tarlós István fideszes főpolgármester-jelöltnek. A Századvég Alapítvány közölte: Demszky Gábor jelenlegi főpolgármester munkájával ugyanakkor a budapestiek több mint háromnegyede elégedetlen. A Fidesz és a KDNP közös jelöltjére az összes budapesti választópolgár fele szavazna. A szocialista Horváth Csabát a megkérdezettek 10, az LMP-s Jávor Benedeket 5, a jobbikos Staudt Gábort 1 százaléka támogatná. A Századvég adatai szerint a biztos szavazók körében 65 százalékos Tarlós István támogatottsága.

Bezáratják, ami illegális

Minden illegálisan működő szociális otthont bezárat, és egységes ellenőrző rendszert vezet be az időseknek szolgáltatást nyújtó intézmények felügyeletére a kormány. Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkára azt mondta: listát állítanak össze az illegálisan működő szolgáltatókról.

Tartalékhoz nyúlnak

Az árvízi helyreállításra szánt összeg tartalékkeretét is igénybe veszi a kormány a lakhatatlanná vált ingatlanok újjáépítéséhez. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője Miskolcon azt mondta: eredetileg mintegy 3 milliárd forintot biztosítottak az újjáépítésre, de most azok a települések is kapnak, ahol a víz levonulása után dőltek össze házak.

Megemlékeztek


Koszorúzással egybekötött gyászünnepséget tartottak a roma holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából az Országos Cigány Önkormányzat Dohány utcai székházánál. Az eseményen a kormány, a parlamenti pártok, valamint a diplomáciai testületek képviselői is megjelentek. Hétfőig országszerte megemlékezéseket tartanak. Az európai központi ünnepséget hétfőn, az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor területén tartják, ahol 1944. augusztus 3-ra virradóra több mint 3 ezer romát mészároltak le.

Egyre nagyobb a feszültség


Görögországban összecsaptak a rendőrökkel a sztrájkoló üzemanyag-fuvarozók. A hét eleje óta tartó munkabeszüntetés részvevői meg akarták akadályozni, hogy egy Thesszaloniki közelében lévő olajfinomítóból elinduljon egy üzemanyagot szállító tartálykocsi. A fuvarozók szakszervezetének vezetője délután jelentette be, hogy az athéni kormány fenyegetései ellenére folytatják sztrájkjukat. Az akció miatt súlyos üzemanyaghiány alakult ki Görögországban.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×