eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Teljes vezérkarcsere várható a vasútnál is - lapszemle

Augusztus elsejével lecseréli a MÁV szinte teljes vezérkarát Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter - írja a Népszabadság. A névsor még nem végleges, de Andrási Miklós elnök-vezérigazgatónak biztosan mennie kell.

A Népszabadság értesülései szerint a vasúttársaság vezérének akkor is mennie kell, ha tavalyi kinevezésekor sokan azt gondolták: a Fidesz alapítói közé tartozó fővasutas akár a kormányváltás után is megtarthatja székét, és tovább vezetheti a vállalatot. A MÁV vezérigazgatói és várhatóan elnöki feladatait Szarvas Ferenc veszi át. Az államadósság Kezelő Központ vezérigazgatói székéből érkező új vezetőtől a MÁV szervezeti átalakításának irányítását, valamint a társaság 225 milliárd forintot meghaladó adósságának kezelését várják.

A Magyar Nemzet azt írja: túl könnyű az érettségi vizsga, szinte lehetetlen megbukni, mégis az úgynevezett kétszintű érettségi rendszer öt évvel ezelőtti bevezetése óta az idén több tárgyból is drasztikusan romlottak a diákok eredményei. A legfrissebb adatokon megdöbbenő szakemberek szerint az alacsonyabb követelményszint a tanulók ellustulásához vezetett. Nagyon kevesen választják az emelt szintű érettségit, hiszen ha a középszintet teljesítik, általában az is elegendő az egyetemi, főiskolai felvételihez. A jövőben kötelező lesz emelt szintű vizsgát tenni az egyetemi felvételihez.

Az Index szerint úgy tűnik, elmarad a Part fesztivál nevű esemény, amit Agárdon rendeztek volna meg július 28. és augusztus 1. között. A fesztivál marketingkommunikációját végző HD Group ugyan a portál kérdésére azt mondta, hogy a fesztivál tulajdonosaitól semmiféle hivatalos jelzést nem kaptak arról, hogy a rendezvényt nem tartanák meg, és jelenleg még lehet jegyeket venni az eseményre a Ticket Pro rendszerében, de egyre több fellépő ismerte el a portál kérdésére, hogy a szervezők jelezték, mégsem kell eljönniük Agárdra.

Tízmilliárd forinttal nőtt a Bamosz adatbázisában szereplő befektetési alapok vagyona júniusban a Napi Gazdaság számításai szerint, ami jóval szerényebb összeg az utóbbi körülbelül háromnegyed évben megszokottnál. A tőkebeáramlás 18 milliárd forintot tett ki, ami jelentős lassulás, hiszen az utóbbi hónapokban általában az ötvenmilliárdot is meghaladta az új befektetések értéke. A forintgyengülés közepette a befektetők 9,8 milliárd forintnyi eurót kértek vissza, főleg eurós pénzpiaci alapokból.

A Világgazdaság arról ír, hogy májusban elérte a 8,6 százalékot a munkanélküliség aránya az OECD-tagállamokban. Harmincegy országban összesen 47 millió állástalant regisztrál a szervezet. A legdrasztikusabb mértékben a 15-24 éves korosztályban csökkent a foglalkoztatás 2008 és 2009 negyedik negyedéve között. Hazánkban 2007 decembere és 2010 májusa között 8-ról 10,4 százalékra emelkedett a mutató, azaz két és fél év alatt egyharmadával nőtt az állástalanok száma. Megoldást a cikk szerint a részmunkaidős álláshelyek jelenthetnének.

A portfolio.hu-n az olvasható, hogy az európai adósságválság érthetően elrontotta a befektetői hangulatot, azonban mindez nem volt elegendő ahhoz, hogy a hazai részvényalapok első féléves hozamai teljesen eltűnjenek. Az alapok többsége az adatok szerint pozitív hozammal zárta 2010 első felét, a legjobbak a feltörekvő piaci alapok voltak, amik közel 20 százalékos hozammal örvendeztethették meg a befektetőket.

A portál szerint hosszabb távra visszatekintve is azt mondhatjuk el, hogy 5 éves időtávon már inkább a pozitív tartományban pihennek az alapok, viszont a válság még mindig érezteti a hatását, és csak reménykedhetünk, hogy a legrosszabbat már átvészeltük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×