eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ösztönözné a Fidesz a határon túli területekre szervezett osztálykirándulásokat

Ösztönözné a Fidesz a határon túli területekre szervezett osztálykirándulásokat. A kormánypárt a héten nyújtja be azt a határozati javaslatot, amely először pályázat útján, majd normatív alapon támogatná a Felvidékre, Erdélybe, Kárpátaljára és a Vajdaságba szervezett foglalkozásokat. A tervezet szerint iskolai emléknap lenne június 4-e, a trianoni békeszerződés megkötésének évfordulója.

Országgyűlési határozati javaslatot nyújt be a Fidesz még ezen a héten arról, hogy a kormány támogassa a jövőben a határon túli területekre szervezett osztálykirándulásokat.

Pokorni Zoltán, a parlament oktatási bizottságának fideszes elnöke korábban egy oktatási konferencián azt mondta, már a hat évvel ezelőtti kettős állampolgárságról szóló népszavazás után felvetődött az ötlet, mert szerinte az általános iskolásoknak, és a középiskolásoknak is képet kell kapniuk a határon túli magyarságról.

"Itt vagyunk Trianon 90. évfordulóján. Tudjuk, hogy nem elegendő néhány törvény és deklaráció, hanem minden egyes gyermek számára átélt tapasztalattá, élménnyé kell tennünk, hogy határon túli gyermekközösséggel találkozik, ha általános iskolás. Ha középiskolás, akkor azt a feladatot, hogy határon túli magyar közösségben valamilyen értelmes munkát, feladatot végez. Menjen oda, és segítsen, dolgozzon" - fogalmazott.

Pokorni Zoltán később a távirati irodának azt mondta, a közösségi munkát elsősorban olyan szórványterületeken kellene végezni, ahol iskolák már nem nagyon vannak, de magyar közösségek még léteznek. A politikus hozzátette, az első három évben pályázat útján, 2014 januárjától pedig már normatív módon támogatná az állam ezeket a kirándulásokat.

A határozati javaslat alapján a kormány iskolai emléknappá nyilvánítaná június 4-ét, a Trianoni Békeszerződés megkötésének évfordulóját. Ez lenne a negyedik emléknap az aradi vértanúk kivégzésének, valamint a holokauszt és a kommunista diktatúrák áldozatainak napja mellett.

A Fidesz azt is tervezi, hogy 2012-re létrehozza a Magyarok Házát, amely segítene megszervezni az osztálykirándulásokat, és az emléknapokat, emellett a kárpát-medencei magyarság történetével, jelenével, sokféleségével és politikájával is foglalkozna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×