eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Matolcsy: Az IMF-hitel nem mélyítheti Magyarország függőségét

Ma kezdte meg az egyeztetést a kormány a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió delegációjának vezetőivel a készenléti hitelprogramról. A parlamentből távozva Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta: a bankadó idei szabályozásáról már nem, de a következő két évre vonatkozóról még tárgyalhatnak az érintettekkel.

A kormány csak megfelelő feltételekkel hajlandó megállapodni a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió képviselőivel egy újabb hitelkeretről - mondta a jobbikos Gyöngyösi Márton napirend előtti aggodalmaira válaszul Matolcsy György az Országgyűlésben.

Ha romlik a külső környezet, márpedig a globális és európai válságnak nincs vége, hanem, sok stratégiai műhely szerint, egy újabb válságszakasz következik, akkor egy ilyen elővigyázatossági hitelkeretre szükség lehet. De csak akkor, ha Magyarország pénzügyi függetlenségét szolgálja - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

Hozzátette: Ha azonban a hitel tovább mélyítené Magyarország függőségét, akkor az új magyar kormány új megállapodást nem köt.

Matolcsy György a parlamentből távozva a távirati iroda kérdésére elmondta azt is, hogy a meglévő 20 milliárd eurós hitelkeret felülvizsgálatáról 14 napig egyeztet a kormány a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió képviselőivel.

A szokásos felülvizsgálat végén határozunk arról, hogy mikor folytatjuk a tárgyalásokat és az őszi fordulóban határozunk arról, hogy kötünk-e új megállapodást - közölte a miniszter.

A 20 milliárd eurós keretből egyébként eddig Magyarország több mint 14 milliárd eurót hívott le.

A tárcavezető arra is kitért, hogy a kormány a bankadó idei évi szabályozásáról már nem tud tárgyalni az érintettekkel, a különadót az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat szerint vezetik be.

Arról viszont, hogy a következő két évben hogyan alakuljon a különadó, lehet még tárgyalni - tette hozzá Matolcsy György.

Arra a kérdésre, hogy mikor lesznek erről egyeztetések, a miniszter azt válaszolta, hogy a Bankszövetség vonult vissza a tárgyalásról, így rajtuk a sor. A kormány nem kezdeményez megbeszélést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×