eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nézőpont Intézet: Áder János az év európai parlamenti képviselője

Áder János végezte az Európai Parlamentben magyar szempontból a legeredményesebb munkát. A Nézőpont Intézet elemezése szerint a fideszes politikus érdemelné ki az év európai parlamenti képviselője címet; a legaktívabb magyar európai parlamenti képviselő pedig a statisztikai adatok alapján az elmúlt egy évben Győri Enikő (Fidesz) volt.

Az intézet által odaítélt, az év magyar európai parlamenti képviselője címet az a képviselő érdemelte ki, aki a szakterületén magyar szempontból a legkiemelkedőbb teljesítményt érte el az adott időszakban - mondta el az InfoRádiónak Szomszéd Orsolya elemző.

Mivel ez egy elismerten szubjektív kategória, elképzelhető, hogy voltak olyan képviselők, akik a vizsgált időszakban aktívabbak voltak, vagy uniós szemszögből komoly szakmai és politikai eredményeket értek el.

Azonban a Nézőpont Intézet olyan képviselőt kívánt választani, akinek a nevéhez hazai szemszögből nézve szakpolitikai téren a legnagyobb siker kötődik, és akinek a példáján keresztül bemutatható az Európai Parlament működésének a lényege, valamint az, hogy az európai parlamenti képviselők munkája - a közkeletű felfogás ellenére - igenis lehet fontos és hasznos Magyarország, a magyar állampolgárok számára.

Az elemzés szerint Áder János kapta a címet, mert az első egy évben munkáját a magyar szempontból fontos környezetvédelemi ügyekben és a kurrens nemzetközi politikai témának számító klímavédelemben egyaránt jelentős szakmai és politikai eredmények kísérték. Mind a szakbizottsági munka során, mind a plenáris üléseken, mind a saját néppárti frakcióján belül sikeresen képviselte a magyar érdekeket. A képviselő és az egész magyar delegáció legnagyobb szakpolitikai sikere kétséget kizárón a cianidos bányászati technológia uniós szintű betiltásáról elfogadott határozat.

Az intézet két elemzést is készített a huszonkét magyar európai parlamenti képviselő 2009. július 14. és 2010. június 30. közötti munkájáról. A közlemény szerint az objektív statisztikán alapuló rangsor kevésbé mutatja a képviselők valódi eredményességét, valamint azt, hogy a képviselői tevékenység milyen haszonnal járt Magyarország számára, ugyanakkor megmutatja a képviselők strasbourgi és brüsszeli "aktivitását".

Mindkét elemzés a huszonkét magyar képviselő munkájának a Nézőpont Intézet által készített havi rendszeres számszerű összefoglalásán és szöveges értékelésén alapul. Havi elemzéseik elkészítésekor számos háttérbeszélgetést folytattak az európai politika szakértőivel, vizsgálták az "euroatyák" plenáris ülésen és a szakbizottságokban való részvételét, aktivitását és eredményességét, illetőleg figyelembe vették a parlamenti munkához köthető egyéb politikai és szakmai tevékenységeket is.

Ezek alapján készítették el az első egyéves képviselői munka aktivitási rangsorát. Eszerint Győri Enikőt (Fidesz) Tabajdi Csaba (MSZP), majd Göncz Kinga (MSZP) követi. A lista végén Hankiss Ágnes (Fidesz) és Bokros Lajos (MDF) áll.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×