eur:
390.79
usd:
365.55
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Keddre vagy szerdára várják a Hármas-Körös tetőzését Szarvasnál

Keddre vagy szerdára várják a Hármas-Körös tetőzését Szarvasnál - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

A tájékoztatás szerint az elmúlt 24 órában a folyó vízszintje Szarvasnál négy centimétert emelkedett, és elérte a 730 centimétert. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a vízoszlop magassága várhatóan tovább fog emelkedni és a tetőzési szintje megközelíti a 740-745 centimétert. A város térségében a legmagasabb készültséget nyolc méteres vízállásnál kellene elrendelni.

Az igazgatóság 340 kilométer hosszúságú védvonalaiból már csak 22 kilométeren van érvényben másodfokú, 98 kilométeren pedig elsőfokú készültség. Másodfokon a Hármas-Körösön Szarvasnál, elsőfokon pedig a folyó alsóbb szakaszán Gyomaendrődnél, és a Hortobágy-Berettyón védekeznek.

Békés megyében a belvízzel elöntött területek nagysága 850 hektárral 7.750 hektárra csökkent, amelyből 3.430 hektár a vetés. Az igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából továbbra is egyben harmadfokon, ha területen másodfokon, míg egyben a legalacsonyabb szinten védekeznek. A 11 szivattyútelep egy nap alatt kétmillió köbméter vizet emelt át a főbefogadó folyókba és csatornákba.

Az önkormányzatok védekezésében nem történt változás szombathoz képest. Kétsoprony község külterületén másodfokon, Kondoroson, Körösladányban és Szarvason elsőfokon védekeznek az elöntések ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Minden idők második legalacsonyabb áramára alakult ki ma a magyar áramtőzsdén a holnapi munkaszüneti napra mínusz 108,16 euró/megawattórás szinten, ami a 6000 MW feletti beépített naperőmű kapacitás, a napsütéses idő és a munkaszüneti nap kombinációja mellett született. Ez, és az elmúlt napokban kialakult mínusz 40-60 euró körüli napközbeni árszintek még komoly következményekkel járhatnak a naperőmű piac egyes szereplői, illetve az ipari energiafogyasztók számára is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×