eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Már apad a Bódva

Bár három centimétert apadt a Bódva folyó, Edelényben még mindig fenyeget a kitelepítés veszélye - mondta az InfoRádiónak Molnár Oszkár polgármester. Az észak-magyarországi térségben korábban rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén, összesen 130 kilométeren.

Egyelőre nem kell kiüríteni Edelény északi városrészét mondta az InfoRádióban a település polgármestere. Molnár Oszkár közölte: a helyi védelmi bizottság határozatot fogadott el arról, hogy felkészülnek erre az eshetőségre is, és erről tájékoztatják a lakosságot. Hozzátette: ha átszakad a gát, akkor mintegy ezer embernek kell elhagynia otthonát.

Szerda reggelre három centit apadt a Bódva, de jószerivel egész éjszaka és hajnalban megállás nélkül esett és esik az eső Borsod-Abaúj-Zemplén megye több részén, nehezítve az árvízi védekezésben résztvevő ezrek munkáját.

A Sajó, a Bódva és a Hernád mentén továbbra is rendkívül súlyos a helyzet, a folyók gátjait homokzsákok százezreivel erősítették és erősítik, magasítják. Az elmúlt éjszaka villanyfénynél, fáklyák világításával vízügyi szakemberek, tűzoltók, polgári védelmisták, rendőrök, pénzügyőrök, egyetemisták, az árvízzel sújtott települések lakói védekeztek, önkéntesek karitatív szervezetek emberei voltak talpon, a védekezésben több mint tízezren vesznek részt.

Szerda reggelre jelentősen javult a vasúti közlekedés az országban. Both Ferenc, a MÁVINFORM ügyeletese az InfoRádióban elmondta: a hajnali vonatok menetrend szerint elindultak, de a viharos szél miatt továbbra is sebességkorlátozás van érvényben Budapest és Pusztaszabolcs között, valamint a Budapest - Hatvan - Miskolc vonalon Nyékládháza és Miskolc Tiszai pályaudvar között.

Both Ferenc hozzátette: autóbuszok viszik az utasokat a Budapest - Hatvan - Somoskőújfalu vonalon Hatvan és a Mátrai Erőmű, Drégelypalánk és Balassagyarmat, valamint Dombóvár és Mágocs-alsómocsolád között.

Rengeteg közút is járhatatlan az időjárási körülmények miatt - közölte az InfoRádióban Marosvölgyi György, a Magyar Közút Útinform ügyeletese. a Bódva és a Hernád áradása miatt több települést, köztük Hernádszentandrást, Tornabarakonyt és Tornaszentandrást nem lehet autóval megközelíteni.

Kedd estére helyreállt a vízszolgáltatás Miskolcon, a város vízellátását biztosító társaság ugyanakkor arra kérte a lakosságot, hogy fogyasztás előtt forralják fel a vizet. A Miskolci Vízművek azért rendelt el korlátozást, mert a napok óta tartó esőzés miatt a bükki víznyerő források jelentős részét ki kellett zárni a vezetékes ivóvíz-szolgáltatásból.

A Magyar Biztosítók Szövetségének becslése szerint 4-6 milliárd forint lehet az árvízkár. Kisbenedek Péter, a szervezet elnöke elmondta: eddig mintegy 10 ezer bejelentés érkezett. Hozzátette: bővítették és egyszerűsítették a telefonos ügyintézést. Korábban Bajnai Gordon miniszterelnök rugalmas ügyintézést és gyors kárfelmérést kért a biztosítóktól.

Segélyvonalat indítanak ma déltől a mobilszolgáltatók. A Magyar Vöröskereszt sajtóirodája közölte: a Telenor, a T-Mobile, a T-Home és a Vodafone ügyfelei a 1749-es szám hívásával segíthetnek a védekezés költségeinek előteremtésében, és az árvízkárosultakon. 200 forintot adományoz az is, aki szöveges üzenetben elküldi az ÁRVÍZ szót a 1749-es számra.

A vöröskereszt közölte: a befolyt összeget a szervezet juttatja el a rászorulóknak. Tájékoztatásuk szerint az adományok teljes összegét megkapják; a távközlési cégek semmilyen külön díjat nem számolnak fel az sms-ek, illetve hívások után. A Magyar Vöröskereszt beszámolt arról is, hogy eddig öt tonnányi tartós élelmiszert, 600 takarót, a mentési munkálatokat segítő eszközöket, valamint három millió forint rendkívüli adományt juttattak el a rendkívüli időjárás sújtotta településeknek.

Az észak-magyarországi térségben korábban rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén, összesen 130 kilométeren. Országos szinten 10 megyében több mint 1300 kilométeren van árvízvédelmi készültség.

Harmadfokú a védekezés a Zagyva, a Tarna, az Ipoly és a Takta egy szakaszán, másodfokú a Túron és a Lónyay-főcsatornán, és elsőfokú készültséget rendeltek el a Szamos, a Bodrog és a Felső-Tisza mentén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×