eur:
400.09
usd:
362.14
bux:
73059.71
2024. október 3. csütörtök Helga

Õsszel már kisebb önkormányzatokat választhatunk

Õsztől már karcsúbb önkormányzati képviselő-testületek alakulhatnának a Fidesz tervei szerint. A párt hétfőn nyújtotta be a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatát.

Jelentősen csökkenne az önkormányzati testületek létszáma a Fidesz törvényjavaslata szerint. A jövőben a tízezer lakos alatti települések egy választókerületet alkotnak majd, és az "egyéni listás" választási rendszert fogják használni.

A tízezernél nagyobb lakosú településeken és a fővárosi kerületekben azonban marad a vegyes választási rendszer: tehát egyéni választókerületben és kompenzációs listán is lehetne mandátumhoz jutni. A polgármestert és a főpolgármestert egyébként közvetlenül választanák.

A javaslat szerint a képviselők létszáma a lakosság számától függne. Száz lakosig tehát kettő, ezer lakosig négy, ötezer lakosig hat, tízezer lakosig nyolc, 25 ezer lakosig 11, 50 ezerig 14, 75 ezerig 17, százezerig pedig 20 mandátumot osztanának ki. Az egyéni választókerületekben minden további százezer lakos után, a kompenzációs listán pedig minden további 25 ezer lakos után nőne eggyel a lehetséges létszám.

Budapesten 50 ezer lakosra jutna egy képviselő, így várhatóan a Fővárosi Közgyűlésnek 35 tagja lenne az eddigi 66 helyett. Õket a fővárosi listán lehetne megválasztani.

A megyei közgyűlésekben ugyanígy alakulna, tehát 400 ezer főig 20 ezer lakosra jutna egy képviselő, de legalább 15 tagú lenne a testület; 400 ezertől 700 ezerig 20 képviselő lenne, 400 ezer felett 30 ezer lakosonként kerülhetne be egy képviselő; 700 ezres lélekszám felett pedig 30 képviselő lenne, amelyhez 40 ezer lakosonként további egy képviselő csatlakozhatna.

A rendszer bevezetéséhez szükséges, lakosságszámadatot nyilvántartó központi szervet a kormány rendeletben jelöli ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

A közel-keleti feszültséget emésztették a piacok

Elsősorban a tegnap esti közel-keleti eszkaláció nyomhatja rá a bélyegét a mai kereskedési hangulatra: Irán este rakétatámadást indított Izrael ellen, utóbbi pedig ma reggel újabb csapást mért Libanonra. A fejlemények tovább élezik a geopolitikai helyzetet a térségben, aminek hatására emelkedik az olaj ára, a tengerentúli tőzsdéken pedig nagy esést láttunk tegnap. Az európai piacokon vegyes mozgásokat láthattunk, és a délutáni amerikai munkaerőpiaci adat sem változtatott érdemben a hangulaton. Szektorszinten jól teljesítenek az olajipari és a védelmi cégek, míg a légitársaságok esnek. Amerikában óvatos emelkedést hozott a szerdai nap, érdemes azonban kiemelni a Teslát, melynek árfolyama közel 4 százalékos mínuszban zárt, miután a vállalat a vártnál kevesebb autót értékesített a harmadik negyedévben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×