eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Lendvai Ildikó politikai közszeméremsértésől beszélt

Felháborítónak tartja az MSZP elnöke, hogy a Fidesz az első törvényjavaslatok között 200 000 forinttal emelné a miniszterek fizetését. Lendvai Ildikó szerint a Fidesz ezzel elismeri a Bajnai kormány sikeres válságkezelő munkáját.

 Politikai közszeméremsértésnek nevezte Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, hogy a Fidesz az első törvényjavaslatok között emelné meg a miniszterek fizetését. A politikus elmondta, a központi államigazgatási szervekről és a kormány tagjairól szóló törvényjavaslat miniszterek alapilletményéről szóló részből kimaradt a Bajnai Gordon miniszterelnök által bevezetett 15%-os bércsökkentés. Ez miniszterenként körülbelül 200.000 forintos fizetésemelést, összesen 1.300.000 forintos havi alapfizetést jelent.

Lendvai Ildikó szerint azért is aggályos a törvényjavaslat, mert a választások előtt még a gazdaság szekrényeiben megbújó csontvázakról és romhalmazról beszélt a Fidesz. A pártelnök szerint ha a legnagyobb parlamenti párt a saját minisztereinek fizetésemelésével kezdi, az azt jelenti, hogy a Bajnai kormány jó munkát végzett.

Emlékeztetett arra, hogy Répássy Róbert - aki mások mellett a mostani törvényjavaslatot is jegyzi - annak idején még kevesellte a Bajnai-kabinet lépését, amit azzal indokolt, hogy ország jelenlegi gazdasági állapota miatt a kormánynak magán kell kezdenie a takarékosságot.

Lendvai Ildikó bízik abban, hogy a Fidesz módosítja a javaslat ezen pontját.

Arra a kérdésre, támogatják-e a Fidesz kisebb parlamentre vonatkozó kezdeményezését, azt válaszolta: az MSZP ezt korábban már kezdeményezte, de nemcsak a létszámcsökkentés, hanem annak módja is fontos.

A kettős állampolgársággal kapcsolatban kijelentette: az MSZP álláspontja nem változott az előző ciklus végéhez képest. Az egyik feltételük az volt, hogy ha kikerül a magyar állampolgárságról szóló törvény feltételei közül a magyarországi lakóhely, akkor gondoskodni kell arról, hogy a választójog ne terjedjen ki olyanokra, akik tartósan nem itt élnek és dolgoznak. A másik feltétel, hogy szociális juttatásra az legyen jogosult, aki valamilyen módon részt vesz vagy részt vett a közteherviselésben.

Lendvai Ildikó a Fidesz családi pótlékkal kapcsolatos terveiről azt mondta, értik a törekvést, de nem támogatják, mert a családi pótlék szimpla megvonása a gyereket is bünteti, ezért fogadott el a parlament az előző ciklusban olyan törvényt, hogy a családi pótlékot felerészben természetben is oda lehet adni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×