eur:
387.54
usd:
356.86
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Lendvai: nem írhatjuk alá Orbán politikai nyilatkozatát

Az MSZP-frakció foglal majd állást arról, hogy aláírják-e az Orbán Viktor által elfogadásra javasolt politikai nyilatkozatot, de Lendvai Ildikó magánvéleménye szerint ezt nem tehetik meg. A Fidesz szóvivője szerint az Orbán Viktor leendő miniszterelnök által pénteken az Országgyűlés elé terjesztett Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata az egyik legfontosabb és legalapvetőbb lépés lesz "az emberek által megbuktatott rendszer" lezárásához és a nemzeti együttműködés rendszerének felépítéséhez.

"Olyan nyilatkozatot a szocialista párt szerintem nem írhat alá, amelyben az ország elmúlt évekbeli erőfeszítéseinek megtagadása, lebecsülése, sárba tiprása van" - fogalmazott a pártelnök kérdésre válaszolva az MSZP országos választmányának szombati ülése után.

Hozzátette: ez nem akadálya annak, hogy a nemzet érdekét szolgáló törvényeket megszavazzák.

Arra a kérdésre, támogatják-e a Fidesz kezdeményezését a kisebb parlamentről, azt válaszolta: az MSZP támogat egy kétszáz körüli létszámú Országgyűlést, hiszen korábban ők adtak be ilyen indítványt, de "az ördög a részletekben van". Lendvai Ildikó szavai szerint a Fidesz egyelőre csak üres dobozt adott be, ők viszont szeretnék látni, hogy mi van benne.

Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatásával kapcsolatban a pártelnök azt mondta: az igazságszolgáltatás teszi a dolgát. Úgy fogalmazott: megnyugvással fogadja, hogy a politikus nem próbált kibújni a felelősség alól, hanem alávetette magát az igazságszolgáltatásnak.

Kérdésre válaszolva felidézte, hogy Hagyó Miklós már korábban felfüggesztette párttagságát, azaz most nem tagja az MSZP-nek.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Egy halom gyenge adat érkezett Kínából

Igazi adatdömping érkezett ma hajnalban Kínából. Ezek összességében inkább gyengébbek lettek a vártnál, hiszen a kiskereskedelmi forgalom növekedése a járvány utáni új mélypontra esett vissza, és a belső kereslet visszafogottságára utal az is, hogy folytatódott a lakásárak lejtmenete. Nem csak a lakossági kereslet alakul kedvezőtlenül, hanem a vállalati aktivitás is, legalábbis a beruházások szempontjából, amelyek a vártnál gyengébben alakultak. A gazdasági lendületet az export tartja fent igazán, hiszen az ipari termelés az előrejelzéseknél erősebben alakult a tavasz közepén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×