eur:
388.45
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Vona mellényéből nehezen bújik ki az új parlament

Az MSZP sajnálatosnak tartja, hogy nem alakult ki konszenzus a házbizottságban arról: ítéljék el Vona Gábornak, a Jobbik frakcióvezetőjének tettét, aki gárdamellényben tette le képviselői esküjét pénteken a parlamentben.

Mesterházy Attila az ülés után újságíróknak elmondta: azt is szerették volna elérni, hogy kérjék meg az összes parlamenti képviselőt arra, a jövőben tartózkodjanak az ehhez hasonló politikai megnyilvánulásoktól és tartsák be a jogszabályokat. Ebben szintén nem alakult ki konszenzus.

Véleménye szerint az országgyűlési képviselőknek különösen el kell kerülniük annak a látszatát, hogy jogszabályt sértenek.

A frakcióvezető tájékoztatása szerint a házbizottságban vita volt a kisebb parlamentről. Hozzátette: az MSZP az iránnyal egyetért, de szerinte több idő kell kimunkálni az erre vonatkozó alkotmánymódosítást, és ezzel összefüggésben szükség van arra is, hogy egyértelmű legyen a választójogi törvény módosítása.

LMP: Vona gesztusa fájdalmat okozhat a sértetteknek

Az LMP problémásnak tartja, hogy Vona Gábor a gárdamellény viselésével egy olyan egyesületet népszerűsített, amelyet a bíróság mások jogai, szabadsága, méltósága védelme érdekében oszlatott fel; a jobbikos politikus gesztusa fájdalmat okozhat a sértetteknek.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a házbizottság ülése után hangsúlyozta: ebben a kérdésben a köztársasági elnök hajszálpontosan foglalt állást, minden képviselőnek kötelessége a jogszabályokat betartani és tiszteletben tartani a bírósági ítéleteket.

Mint mondta, a Székely himnusz eléneklése váratlanul érte őket és tiszteletben tartották a politikusok éneklését, de a házbizottságon jelezte, hogy ezeknek az ünnepélyes alkalmaknak van egy bevett, a tradíciókban gyökerező formája, miszerint a Himnuszt és a Szózatot szokás elénekelni.

Az LMP nem rendelt el kötelező szavazást a bizottsági struktúráról szóló voksolásnál. Mint mondta, többüket aggodalommal töltötte el és a szavazási magatartásukat is befolyásolta, hogy a Jobbik Schneider Tamást jelölte a szociális bizottság élére, aki a kilencvenes években több alkalommal sem "az egyenlő tisztelet mindenek felettiségéről tett tanúbizonyságot" Egerben.

Schiffer András korrektnek és felelősségteljesnek tartja a Fidesz javaslatát a bizottsági elnöki posztok elosztására vonatkozóan, de sajnálatosnak nevezte, hogy az MSZP még nem jelölt bizottsági tisztségviselőket.

A kisebb parlamenttel kapcsolatban azt mondta: nem a gombhoz kell varrni a kabátot. Megújítani kell a magyar demokráciát, nem rendszert kell váltani, ennek része, hogy gondolkodjunk egy olyan új választási rendszeren, amely közelebb hozza a parlamentarizmust a magyar állampolgárokhoz - fogalmazott, hozzátéve: hogy mennyivel csökken a képviselők száma, az részletkérdés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×