eur:
389.52
usd:
361.58
bux:
68420.93
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyorsan megindult a szócsata az új parlamentben

Értelmetlen erődemonstrációnak tartja Lamperth Mónika azt, hogy a fideszes és a KDNP-s képviselők nem szavazatai miatt az Országgyűlés elutasította az Országos Választási Bizottság (OVB) és az önkormányzati miniszter választási beszámolóját.

Az MSZP-frakció közjogi kabinetvezetője az MTI-nek pénteken azt mondta: az Országgyűlés alakuló ülésén megtapasztalhatta mindenki a Fidesz első erődemonstrációját. Szerinte teljesen értelmetlen volt a beszámolók elutasítása, mert nincs jogkövetkezménye, az nem befolyásolja a választások érvényességét.

Lamperth Mónika kitért arra, hogy a beszámolók ügyét felveti majd az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságában.

Arra a kérdésre, hogy az MSZP számára elfogadhatóak-e ezek a beszámolók, hiszen probléma volt a választáson, többek között az igazolással szavazással kapcsolatban, a kabinetvezető azt mondta: éppen ezekről beszélt, őszintén, az OVB elnöke és az önkormányzati miniszter is.

Hozzátette: lehet, hogy ez az első jele annak, hogy politikai támadást akarnak indítani az OVB ellen és a jelenlegi tagokat olyan tagokra akarják kicserélni, akik a Fidesz akaratát kritika nélkül végrehajtják.

Az Országgyűlés pénteki alakuló ülésén nem fogadta el az OVB és az önkormányzati miniszter választási beszámolóját. Az április 11-én és 25-én megtartott országgyűlési képviselők választásáról szóló OVB-s beszámolót a Ház 112 igen, 260 nem és 4 tartózkodás mellett utasította el. Nemmel szavazott a Fidesz-, a KDNP-frakció, valamint egy-egy jobbikos és LMP-s képviselő.

106 igen, 267 nem szavazattal és 5 tartózkodás mellett szintén elutasította a parlament az országgyűlési képviselő-választás megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos állami feladatok végrehajtásáról szóló önkormányzati miniszteri beszámolót. Nemmel szavazott a Fidesz- és a KDNP-frakció, valamint hat jobbikos képviselő.

Szigeti Péter, az OVB elnöke korábban arról beszélt az idei választások során "elvétve került sor nem kívánatos jelenségekre", problémaként említette többek között az igazolással szavazás jelenlegi szabályozását. Varga Zoltán önkormányzati miniszter úgy vélte, helyesen döntött az OVB és az Országos Választási Iroda, hogy az első fordulóban meghosszabbította a kampánycsendet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×