eur:
388.48
usd:
360.91
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Cozma-ügy: Veszprémben lesz a bírósági tárgyalás

Nem zárják ki a Cozma-ügy tárgyalásából a veszprémi városi és a megyei bíróságot. A Győri Ítélőtábla jogerős határozatban tagadta meg a két bíróság kizárását az ügyből - tájékoztatta a táblabíróság büntető kollégiumának vezetője pénteken az MTI-t.

Nagy Zoltán elmondta: a vádlottak védői közül két budapesti ügyvéd nyújtott be kérelmet arra vonatkozóan, hogy a csoportosan elkövetett garázdaság és más bűncselekmények ügyében - a pernek 25 vádlottja van -, első fokon ne a Veszprémi Városi Bíróság, másodfokon pedig ne a Veszprém Megyei Bíróság járjon el.

Az ügyvédek a beadványukban elfogultságra hivatkoztak, ugyanis szerintük a Veszprém Megyei Bíróság elnöke a Marian Cozma-gyilkosságról készült, Szíven szúrt ország című filmben úgy nyilatkozott, hogy az előre vetítette a várható büntetési tételeket. Hivatkoztak az ügyvédek arra is, hogy Veszprémben olyan hangulat és légkör alakult ki a tragédiát követően, amely majd befolyással lehet a bírákra.

Nagy Zoltán ismertetése szerint az iratokat áttanulmányozva, illetve megismerve a veszprémi, büntetőügyekkel foglalkozó bírák nyilatkozatát, az ítélőtábla úgy döntött: elutasítja a védői kérelmet, mert elfogulatlannak tekinthetők a veszprémi városi és megyei büntetőbírák.

Hangsúlyozta: a veszprémi városi és megye büntetőbírák valamennyien írásban nyilatkoztak arról, hogy az ügyben teljesen elfogulatlanul, tárgyilagosan tudnák a bírósági eljárást lefolytatni, és ítéletet hozni.

Nagy Zoltán fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a Cozma-ügyre vonatkozóan kizárólag a csoportosan elkövetett garázdasággal összefüggésben érkezett elfogultságra hivatkozó beadvány az ítélőtáblához. A hét vádlottas emberölési ügyben ilyen kérelmet egyáltalán nem nyújtottak be - szögezte le.

Fejes Péter, Veszprém megye főügyésze korábbi sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a Cozma-ügyben az emberölés bűntettétől elkülönítették a csoportosan elkövetett és a köznyugalmat súlyosan megzavaró garázdaság bűntettét; az emberölést tehát - hét vádlottal - első fokon a Veszprém Megyei Bíróság tárgyalja majd, a 25 vádlottas garázdaság bűntettében viszont a Veszprém Városi Bíróság jár el első fokon.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. Segítségére siető csapattársait - Zarko Sesumot, a szerb, Ivan Pesicet, a horvát kézilabda válogatott tagját - életveszélyesen megsebesítették, mindkettőjükön műtétet kellett elvégezni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×