eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szigorúbb büntetést vár a tanárverőkre a PDSZ

Üdvözli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, hogy az új kormány törvényi szinten kíván foglalkozni a tanárok elleni erőszak következményeinek súlyosbításával. Kerpen Gábor, a szervezet elnöke azt mondta, a jelenlegi kabinet tervei egy viselkedési etikai kódex bevezetéséről nem voltak megfelelőek.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete már többször kérte a törvényhozókat, hogy a pedagógusok, illetve az oktatásban dolgozók védelmét erősítsék meg a verbális és a fizikai erőszak ellen - közölte Kerpen Gábor.

A szervezet elnöke azt mondta: üdvözlik Orbán Viktor keddi bejelentését a pedagógusok teljes védelméről. Emlékeztetett arra, hogy a mostani kormány már próbálkozott ezzel, de a tervek nem voltak alkalmasak a cél elérésére.

Ugyanis az oktatási intézményekben az oda belépőknek viselkedési kódexet akartak bevezetni, amelyet a szervezeti és működési szabályzatba foglalnának.

Ezt a megoldást a PDSZ nem támogatta, mert feszültséget okozott volna a szülők, a diákok és a tanárok között - fejtette ki az érdekvédelmi szervezet vezetője.

Elképesztőnek tartják azt is, hogy az eseteket vizsgáló minisztériumi bizottság a pedagógusokat jelölte meg a konfliktusok forrásaként.

A szakszervezet álláspontja az, hogy erősíteni kell az oktatási intézmény és a szülői ház kapcsolatát. Azonban emellett szigorúan szankcionálni kell a pedagógusokkal szembeni erőszakot.

A PDSZ vezetője megígérte: ha az új kormány eléjük tárja a tanárokat védő törvény tervezetét, a lehető leggyorsabban megvitatják, és ha kell, kiegészítik, hogy mielőbb érvénybe léphessen.

Kerpen Gábor kedvező változásnak tarja, hogy az erőszakos eseteket tárgyaló bírósági eljárások az utóbbi időben felgyorsultak. Hozzátette: ez segít abban, hogy senki se felejtse el, miért születtek ezek az ítéletek.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×