eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Wéber Attila: Gyurcsány Ferenc provokál

Wéber Attila szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök nemrég közzétett tanulmányának célja, hogy még az önkormányzati választás előtt kiprovokálja az MSZP tisztújítását. Az InfoRádió Aréna című műsorában a szociológus úgy vélte, nem lesz abszolút győztese a Gyurcsány-Mesterházy szocialista hatalmi harcnak, még akkor sem, ha Mesterházy Attila lesz az MSZP frakcióvezetője és egyben elnöke.

Gyurcsány Ferenc azzal, hogy nyilvánosságra hozta az MSZP-ről szóló tanulmányát, ütközetet akart provokálni, méghozzá a minél előbbi totális tisztújítást a párton belül - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Wéber Attila, aki szerint a volt miniszterelnök kenyértörésre akarja vinni a kérdést.

A szociológus úgy véli, Gyurcsány Ferenc mindenképpen az önkormányzati választások előtt lebonyolított teljes tisztújítást akar, hangoztatva, hogy az elmúlt nyolc év kudarcában résztvevő politikusoknak - beleértve magát is - kollektíven vissza kell lépniük.

A jövővel kapcsolatban azonban megáll a toll a kezében, és ő maga is bevallja, hogy nincs cseresor az MSZP-ben - fogalmazott Wéber Attila, aki úgy látja, Gyurcsány Ferencnek nem volt érdeke és ereje ahhoz, hogy a párt tudatos nemzedékváltásra készüljön fel, és egy második-harmadik sort állítson, amely a most távozó politikusok helyére léphetne.

Kié lesz az MSZP?


Formálisan lehet győztese az MSZP irányításáért indított, Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc között zajló párharcnak, de a folyamat lényegét tekintve nem. A szociológus úgy látja, lehet, hogy Mesterházy Attilának sikerül megfelelő számú támogatót megnyernie, és a frakció vezetése mellett pártelnök is lesz, de ez még kevés a győzelemhez, vagyis egy új MSZP létrehozásához.

Gyurcsány Ferenc 2004-ben elsősorban a Medgyessy-kormánnyal szemben felhalmozódott elégedetlenséget tudta eredményesen szembefordítani az akkor MSZP-vezetéssel, és rövid időn belül maga mellé állította a párt bázisának egy jelentős részét - mondta Wéber Attila, aki felhívta arra a figyelmet, hogy most is van egy komoly elégedetlenség a szocialista pártban, de az már más okokra vezethető vissza.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A belügyminisztérium által közzétett, az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most. Ugyanakkor a legnagyobb vesztes Karl Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). Végeredmény késő estére várható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×