eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Ellenőrizhető-e a távozó kormánytagok vagyongyarapodása?

Végrehajthatatlan az a jogszabály, amely lehetővé tenné a Gyurcsány-, és a Bajnai-kormány tagjainak vagyonosodási vizsgálatát - hívta fel a figyelmet cikkében a Magyar Nemzet. Az Országgyűlés ugyanis az adóhatóság helyett az Állami Számvevőszék hatáskörébe utalta ezt a feladatot, azonban a számvevőszék módosító javaslatát elutasította az alkotmányügyi bizottság, a parlament pedig már meg sem tárgyalta azt. Somogyvári István főtitkár-helyettes az InfoRádiónak azt mondta, a megalakuló parlamenttel ismertetik a megoldási javaslatokat. A kormányszóvivő szerint a kabinet tagjai minden hozzájárulást megadnak a vizsgálatok lefolytatásához.

A megalakuló Országgyűlésre vár, hogy rendezze a kormánytagok vagyongyarapodási vizsgálatával kapcsolatos anomáliát.

A kormányfő, a miniszterek és az államtitkárok vagyonosodási vizsgálatára vonatkozó törvényt 2008 márciusában úgy módosított a parlament, hogy a meglévő rendszerhez párosított egy olyan ellenőrzési mechanizmust, amit az Állami Számvevőszéknek kellene végrehajtania - közölte az InfoRádióval Somogyvári István főtitkár-helyettes.

Kifejtette: ennek értelmében az ÁSZ-nak kellene ellenőrizni a vagyonbevallásokat, megállapítani, hogy azok mennyiben valósak, valamint azt, hogy történt-e indokolatlan vagyongyarapodás, és ezzel megfelelő mértékű esetleges adómulasztást is meg kellene állapítani, ha az adózási kötelezettséget nem megfelelően teljesítette az állami vezető.

A szabálynak ez a része ugyanakkor nem teljesíthető, mert az ÁSZ nem adóhatóság, nem rendelkezik az adóbevallásokkal, csak a vagyonbevallást vizsgálhatja, nem végezhet el olyan vizsgálatot, mint az APEH az adózás rendjéről szóló törvény alapján, szankciót és adóhiányt sem állapíthat meg, valamint a számvevőszék határozatával szemben nincs helye jogorvoslatnak, bírósági felülvizsgálatnak - hangsúlyozta.

Az ÁSZ azonnal jelezte a problémákat a parlamentnek, amely ezeket elfogadta, és határozatban kötelezte a kormányt, hogy hozzon olyan módosítást, ami végrehajtható, de ennek a kabinet nem tett eleget - emelte ki a főtitkár-helyettes.

Nem volt idő a javaslat megtárgyalására

Somogyvári István elmondta, hogy az ÁSZ kidolgozott egy javaslatot, amit az alkotmányügyi bizottság idén februárban napirendre tűzött, és végül úgy döntött, a parlament helyezze hatályon kívül az ÁSZ-ra ellenőrzési kötelezettséget rovó módosítást. Beterjesztettek egy erre vonatkozó törvénymódosítási javaslatot, de már nem tárgyaltak róla. Így fordulhat elő, hogy a vagyongyarapodási vizsgálatot az ÁSZ-nak kellene végrehajtania, de nem képes rá - tette hozzá.

A számvevőszék azt javasolta, hogy ha van gond a bevallással, a részletes vagyonosodási vizsgálatot az adóhatóság végezze el és hozza meg a szükséges határozatokat - közölte a főtitkár-helyettes.

A megalakuló parlamentet tájékoztatják a kialakult helyzetről, és felvázolják a két megoldási javaslatot: a rendelkezés módosítását vagy megszüntetését - hangsúlyozta Somogyvári István

A kormánytagok alávetik magukat a vizsgálatnak

A miniszterelnök, a miniszterek és a többi állami vezető a hatályos törvényi szabályoknak megfelelően aláveti magát az Állami Számvevőszék által végzett vagyongyarapodási vizsgálatnak, ahhoz minden szükséges adatot, nyilatkozatot, hozzájárulást megad - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő. Közleményében kiemelte: ezen hozzájárulások birtokában az ÁSZ akadálytalanul folytathatja le a vagyongyarapodás vizsgálatát, már csak azért is, mert ennek elvégzésére törvény kötelezi.

Bajnai Gordon miniszterelnök levélben fordult Csapodi Pálhoz, az ÁSZ elnökének hatáskörét gyakorló főtitkárhoz, annak érdekében, hogy a vagyongyarapodási vizsgálat az új kormány megalakulását követően mielőbb megkezdődhessen - tette hozzá.

Szollár Domokos emlékeztetett, hogy a kormány az állami vezetők vagyoni helyzetének átláthatósága érdekében 2007-ben olyan javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, amely elrendelte, hogy a miniszterelnök, a miniszterek, az államtitkárok és a szakállamtitkárok esetében az Állami Számvevőszék az APEH útján a megbízatás megszűnésekor, illetve a megbízatás alatt ötévente folytasson le vagyongyarapodási vizsgálatot.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A belügyminisztérium által közzétett, az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most. Ugyanakkor a legnagyobb vesztes Karl Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). Végeredmény késő estére várható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×