eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Egymást marják az állatvédők

Egy óriásplakát miatt estek egymásnak az állatvédők: országos szövetségük a fogyasztóvédelmi hatóságtól vagy a rendőrségtől - esetleg mindkettőtől - várja, hogy a Fehérkereszt Állatvédő Liga provokatív hirdetése eltűnjön az utak mellől. A tét az adó egy százaléka, illetve az, hogy milyen kampányfogás engedhető meg egy nemes cél érdekében.

Megtévesztőnek és megfélemlítőnek tartja a Magyar Állatvédők Országos Szövetsége a Fehérkereszt Állatvédő Liga óriásplakátját. A személyi jövedelemadó 1 százalékának megszerzése érdekében kihelyezett hirdetésen egy vashordó mellé kikötött, sovány kutya látható, amelynek megbilincselt gazdáját egy bakancsos, egyenruhát viselő férfi vezeti egy Állatvédelmi Õrség feliratú furgonhoz. A képen az a szöveg áll: Törvényesen az állatokért!

A szövetség szóvivője, Tenner Anna szerint a plakát azt sugallja, hogy az Állatvédelmi Õrség megalakult, ami nem igaz: nincs olyan társadalmi szervezet, amely ezt a nevet használhatná.

Azt is sugallja a hirdetés, hogy az állatvédő letartóztathatja azt, aki lesoványodott kutyával sétál az utcán - pedig lehetséges, hogy az eb valamilyen betegség miatt fogyott le. Megfélemlítő is a plakát, hiszen akár az is leolvasható róla, hogy az állatvédők erőszakosak, bárkihez odamehetnek, és ha nekik nem tetsző dolgot tapasztalnak, intézkedhetnek - tette hozzá Tenner Anna.

A szóvivő hangsúlyozta: az állatkínzás jogi tényállás, amit a jegyző és a szakhatóság állapíthatja meg. A bűncselekmény felderítése pedig a rendőrség feladata és nem az állatvédőké - jegyezte meg.

Nem hatósági intézkedés

A Fehér Kereszt Állatvédő Liga állatvédelmi ombudsmanja, Czerny Róbert szerint a hirdetés a látszat ellenére nem ígér állatőrséget és nem hatósági intézkedést ábrázol.

"Aki jobban megnézi a plakátot, láthatja, hogy a hátrabilincselt kezű hölgyön látható karperec egy szexuális bilincs. A Fehérkereszt Állatvédő Liga évek óta küzd a különböző, állatokkal folytatott szexuális cselekményekkel, szexuális filmforgatások ellen. Ez, az egyébként önmagát megbilincselt hölgy ezt kívánja szimbolizálni, az ezek elleni harcunkat. Szó nincs arról, hogy itt egy hatóság jelenne meg."

Az állatvédelmi törvény úgy rendelkezik, hogy az önkormányzatok létrehozhatnak önkormányzati állatvédelmi őrszolgálatot. Az a kormányrendelet azonban, amelynek megalkotására az állatvédelmi törvény felhatalmazza a kormányt, még nem született meg.

Magyarországon tehát sem önkormányzati állatvédelmi őrszolgálat, sem más állatvédelmi őrszolgálat nem működik hatóságként. Ennek megfelelően aztán, egy civil szervezet bármikor használhatja az ábécé összes betűjét, és ha abból összeállít egy állatvédőrség kifejezést, akkor az nem jogellenes.

Van panasz?

Az Önszabályozó Reklámtestület elnöke is megtévesztőnek tartja a Fehérkereszt Állatvédő Liga plakátját. Megyer Örs szerint nagy probléma, hogy a civil szervezetek zöme nem szakemberekkel készítteti el a hirdetéseit. Azt javasolja, hogy akinek nem tetszik a plakát, tegyenek náluk panaszt. Ha a hirdetéssel kapcsolatban etikai vagy jogi problémák merülnek fel, akár azt is el lehet érni, hogy betiltsák azt.

Információnk szerint a Magyar Állatvédők Országos Szövetsége a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál is vizsgálatot kezdeményezett a Fehérkereszt Állatvédő Liga óriásplakátjának ügyében. A szervezet sajtóosztályán azonban azt mondták az InfoRádiónak, hogy nincs hatáskörük a vita eldöntésére.

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt - Nagy vesztes a kancellár párja

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). A belügyminisztérium által közzétett, az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most. Ugyanakkor a legnagyobb vesztes Karl Nehammer kancellár pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP). Végeredmény késő estére várható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×