eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Továbbra is kockázatos a BKV besorolása

Nem változtatott Budapest eddigi adóskockázati besorolásán legfrissebb értékelésében a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő intézet, vagyis megerősítette a fővárosnak a - magyar államéval azonos - korábbi BBB/A3 minősítését, stabil kilátással - közölte a főpolgármesteri kabinet hétfői ülése után Nyáry Krisztián kommunikációs igazgató. A BKV finanszírozása továbbra is kockázati tényező.

Az igazgató elmondta, hogy a legfrissebb adósminősítési jelentést a múlt héten juttatta el a városházára a Standard & Poor's.

A minősítéssel kapcsolatban megjegyezte: a magyar helyhatóságok gazdálkodása nagy mértékben függ a központi költségvetéstől, ezért önkormányzat nem kaphat jobb minősítést a mindenkori állami besorolásnál.

Mint Nyáry Krisztián közölte, a hitelminősítő intézet értékelésében kiemelte, hogy a gazdasági válság ellenére a főváros pénzügyi teljesítménye megnyugtató, "prudens (óvatos, körültekintő) az adósság- és készpénz-menedzsment, jó a tervezés és megfelelő a likviditás".

Pozitívumként értékelték, hogy a város adósságállományának 59 százaléka államilag garantált, s a városvezetés elkötelezett abban, hogy az adósságállomány növekedését alacsony szinten tartsa. A minősítő kiemelte azt is, hogy Budapest működési eredménye - a működési bevételek és kiadások különbözete - 2009-ben 15,9 százalékos volt, miközben a gazdasági válság következtében 4,8 százalékkal csökkentek a működési bevételek.

A pozitív tényezők mellett azonban a jelentés felhívja a figyelmet bizonyos kockázatokra is, például arra, hogy Budapest is ki van téve az országban tapasztalható gazdasági válság negatív hatásainak, miközben a helyi önkormányzati szabályozásból következően hiányzik a pénzügyi rugalmasság.

Nyáry Krisztián közölte, hogy a hitelminősítő továbbra is kockázati tényezőként említi a BKV finanszírozását érintő nehézségeket.

Összességében a legnagyobb hitelminősítő szerint a nagy készpénztartalékok, a beruházások átütemezése és a prudens pénzügyi menedzsment együtt lehetőséget biztosít Budapest számára a válságból való kilábalásra, minimális adósságállomány-növekedéssel - mondta a kommunikációs igazgató.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×