INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Továbbra is kockázatos a BKV besorolása

InfoRádió / MTI
Nem változtatott Budapest eddigi adóskockázati besorolásán legfrissebb értékelésében a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő intézet, vagyis megerősítette a fővárosnak a - magyar államéval azonos - korábbi BBB/A3 minősítését, stabil kilátással - közölte a főpolgármesteri kabinet hétfői ülése után Nyáry Krisztián kommunikációs igazgató. A BKV finanszírozása továbbra is kockázati tényező.

Az igazgató elmondta, hogy a legfrissebb adósminősítési jelentést a múlt héten juttatta el a városházára a Standard & Poor's.

A minősítéssel kapcsolatban megjegyezte: a magyar helyhatóságok gazdálkodása nagy mértékben függ a központi költségvetéstől, ezért önkormányzat nem kaphat jobb minősítést a mindenkori állami besorolásnál.

Mint Nyáry Krisztián közölte, a hitelminősítő intézet értékelésében kiemelte, hogy a gazdasági válság ellenére a főváros pénzügyi teljesítménye megnyugtató, "prudens (óvatos, körültekintő) az adósság- és készpénz-menedzsment, jó a tervezés és megfelelő a likviditás".

Pozitívumként értékelték, hogy a város adósságállományának 59 százaléka államilag garantált, s a városvezetés elkötelezett abban, hogy az adósságállomány növekedését alacsony szinten tartsa. A minősítő kiemelte azt is, hogy Budapest működési eredménye - a működési bevételek és kiadások különbözete - 2009-ben 15,9 százalékos volt, miközben a gazdasági válság következtében 4,8 százalékkal csökkentek a működési bevételek.

A pozitív tényezők mellett azonban a jelentés felhívja a figyelmet bizonyos kockázatokra is, például arra, hogy Budapest is ki van téve az országban tapasztalható gazdasági válság negatív hatásainak, miközben a helyi önkormányzati szabályozásból következően hiányzik a pénzügyi rugalmasság.

Nyáry Krisztián közölte, hogy a hitelminősítő továbbra is kockázati tényezőként említi a BKV finanszírozását érintő nehézségeket.

Összességében a legnagyobb hitelminősítő szerint a nagy készpénztartalékok, a beruházások átütemezése és a prudens pénzügyi menedzsment együtt lehetőséget biztosít Budapest számára a válságból való kilábalásra, minimális adósságállomány-növekedéssel - mondta a kommunikációs igazgató.

A címlapról ajánljuk