eur:
393.76
usd:
365.1
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Simor András eladta ciprusi cégét - lapszemle

Eladta ciprusi cégét, az értékesítésből befolyt pénzt pedig egy magyarországi befektetési alapban helyezte el a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy Simor András a lapnak adott interjújában arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt 6-8 hónapban csak a tüzet sikerült eloltani, az újjáépítés zöme még az ország előtt áll. Simor András beszélt az euróbevezetésről, a jegybankban álló ezermilliárdokról, az IMF-hitelről és a trükköket tartalmazó jövő évi költségvetésről is.

Továbbra is nyilvános adatnak tartja a rektorok fizetését az adatvédelmi biztos, ezért arra kérte az intézményvezetőket: válaszoljanak az ilyen jellegű kérdésekre - írja a Népszabadság. Jóri András az állásfoglalásában azt is kérte, hogy a rektorok az egyetemek honlapján hozzák nyilvánosságra a foglalkoztatottak létszámára és személyi juttatásaira vonatkozó összesített adatokat, illetve - szintén összesítve - a vezetők és vezető tisztségviselők illetményét, munkabérét, rendszeres juttatásait és a költségtérítéseket.

Bár az első félévben még úgy tűnt, hogy a kiskereskedelmi vállalkozások tömeges bedőléséről szól majd az idei év, a második félévben világossá vált, hogy az ágazat a vártnál stabilabb lábakon áll - olvasható az Index.hu-n. Az első félévben még 41 százalékkal több kiskereskedelmi céget számoltak föl, mint egy évvel korábban, a másodikban viszont már 14 százalékkal kevesebbet, mint 2008 hasonló időszakában, derül ki az Opten céginformációs szolgáltató jelentéséből. A cégalapítási kedv azonban visszaesett, vagyis a kereskedők kilátásai azért annyira mégsem pozitívak.

A Napi Gazdaság arról ír: válságállónak tűnik idén az internetes kiskereskedelem. Az egyik nagy internetes műszaki áruház nem tapasztalt idén visszaesést, a korábbi évekre jellemző forgalomnövekedés helyett inkább az eladások tavalyi szinten maradása jellemezte működésüket. Bár az üzletek forgalma 20 százalékkal csökkent, ezt kompenzálni tudta az internetes forgalom 30 százalékos növekedése. A tavalyi szint megtartásához az új üzletek nyitása is hozzájárult. Kevesebbet költenek az ügyfelek. A magas minőségi kategóriájú termékek iránti kereslet nem változott, azonban a középkategória eltolódott a belépőszint felé.

A Világgazdaság cikke szerint körülbelül 14-15 milliárd forintos megtakarítás várható az idei gyógyszerkasszában. A gyártók 12 százalékos különadója ugyanis 42 milliárd forinttal gyarapította az idei 300 milliárd forintos költségvetési előirányzatot - mondta a Világgazdaságnak Molnár Márk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ártámogatási főosztályának vezetője. Az idei kiadás várhatóan 327-328 milliárd forint lesz. Mivel a jövő évi költségvetésben a gyógyszerkassza előirányzata változatlan marad, és a gyártói befizetések csökkennek az általuk kutatás-fejlesztésre szánt források 20 százalékával, változatlan szabályozás mellett a biztosító várható gyógyszerkiadása 350-360 milliárd forint lesz. Ez 50-60 milliárddal kevesebb a jövő évi előirányzatnál. Az idén igazán új, innovatív készítményt nem fogadott be a biztosító a támogatott gyógyszerkörbe, csupán kilenc új generikus szerrel bővült a paletta.

A Pénzcentrum.hu 5 tuti tippet ajánl azoknak, akik az utolsó pillanatban vennék meg a karácsonyi ajándékokat. Nem lehet mellényúlni például a digitális képkerettel, amit már 10 ezer forint alatt is meg lehet venni. Ugyanilyen joker ajándék az időjárás állomás, amelyek mutatják és előre is jelzik az időjárás alakulását. Már 3-4 ezer forinttól lehet venni ilyet. Ajánlja még a penzcentrum.hu az e-bookot, azaz az elektornikus könyvolvasót, az ébresztőlámpát, ami fokozatosan erősödő fénnyel ébreszt, valamint a lap szerint a vízszűrő kancsónak is mindenki örül.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×