eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A KDNP lemondott a jelöltállítás jogáról

A Fidesz-elnök által levezényelt képviselőjelölés nem a függetlenség alapélményét erősítette a kereszténydemokratákban. A december 14-én nyilvánosságra hozott névsorban külön még csak meg sem jelölték a szövetség kisebbik pártjához tartozókat, a KDNP választmánya pedig alkalmazkodva a lehetőségekhez, előre lemondott jelöltállítási jogáról - írja az Index.

A Kereszténydemokrata Néppárt legutóbbi, november 28-án tartott országos választmányi ülésén kiosztottak több emlékérmet. Az egyiket - méltató beszéd kíséretében - éppen Kövér Lászlónak adományozták. A Fidesz országos választmányi elnöke akkor már hetek óta vizsgáztatta Orbán Viktor Fidesz-elnök és Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató oldalán Felcsúton a jobboldali, köztük a KDNP-s jelölteket - olvasható az Indexen.

Kövér jelenlétében a testület ülésén nyíltan nem is esett szó a jelöltállítással kapcsolatos személyi kérdésekről. Az egyetlen döntés, amit a választmány a 2010-es előkészület jegyében hozott, az volt, hogy átadta a jelöléssel kapcsolatos jogosítványait a pártelnökségnek.

Informátoraink szerint a testület ezzel az önkorlátozó lépéssel lényegében alkalmazkodott a pártszövetségben kialakult és köztudomású játékszabályhoz, azaz hogy Orbán Viktor szava nemcsak a Fideszben döntő, hanem a KDNP-ben is. Orbán végül Semjén Zsolt KDNP-elnökkel láttamoztatta a Felcsúton született döntéseket. Mint később kiderült, a KDNP az egyéni körzetekben a négy évvel ezelőtti húsz körüli jelöltnél néhánnyal többet kap most, a várható totális jobboldali győzelmet figyelembe véve persze ez várhatóan lényegesen több befutót jelent a 2006-osnál.

December 14-én egy közös választmányi ülésen Orbán és Kubatov közösen ismertették a 176 egyéni körzet kiválasztott indulóit. A névsorban azonban külön nem is jelölték a KDNP-seket. Ilyen kimutatás azóta sem készült.

A kereszténydemokrata körökben a legnagyobb veszteségnek Nógrádi László lenti polgármester leváltását tartják. A 2002-es és a 2006-os választásokon jó eredményeket, első körös győzelmeket hozó Nógrádi lecserélése egy több választási kudarcot felhalmozó korábbi kisgazdára meglepetést okozott a pártban, ahol nem érzékelték, hogy a Szentkirályi utcai Fidesz-körpontban már nem számolnak a volt közlekedési miniszterrel.

Néhányan úgy vélték, hogy Nógrádinak épp a 2006-os parlamenti külön frakció alapítását nem tudták megbocsátani, aminek ő volt az egyik motorja. Mások szerint inkább a lenti fideszesek aknamunkája fúrta meg a KDNP nyerőemberét. Kereszténydemokrata szempontból ellentételezésnek számít Eger várható megszerzése, ahol Habis László a párt színeiben szerezhet jövőre mandátumot.

Az általunk megkérdezett kereszténydemokraták szerint nincs értelme lázadozni a másik párt vezetése által diktált jelöltlista ellen: "Orbánék ugyanis nem azt nézték, hogy az adott körzetre kiszemelt politikus melyik szervezetbe, adott esetben a Lungo Dromba, a Kisgazda Szövetségbe vagy a KDNP-be tartozik-e, hanem azt, hogy biztosan meg tudja-e nyerni a választást". A KDNP-sek még bíznak abban, hogy a márciusra várt listaállításokon további befutó helyeket kaphat a párt, és a végén a jelenlegi 23 fősnél nagyobb frakcióval vághatnak neki az új ciklusnak.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×