eur:
401.88
usd:
365.83
bux:
0
2024. október 8. kedd Koppány

18 milliárdért csökken a távhő áfája

Benyújtotta az MSZP a távhőáfa csökkentéséről szóló módosító indítványát a 2010-es költségvetéshez: a büdzsé e lépés miatt 18 milliárd forintos adóbevételtől esik el, erre a céltartalék nyújt fedezetet.

A kormány tervei szerint 2010. január 1-től a jelenlegi 18 százalékról 5 százalékra csökken a távhőszolgáltatást terhelő áfakulcs, a megújuló energiákon alapuló hőszolgáltatásra vonatkozó áfakulcs pedig 25 százalékról csökken 5 százalékra.

A szocialista frakció tagjai által jegyzett, kedden beterjesztett módosító indítványból kiderül, hogy az áfacsökkentés 18 milliárd forintos adóbevétel-kiesést jelent, amit a céltartalékból fedeznek.

Az MSZP-frakció múlt hétfőn állapodott meg a kormánnyal arról, hogy január elsejétől 18 százalékról öt százalékra csökken a távhő általános forgalmai adójának kulcsa - ezt Bajnai Gordon kormányfő és Mesterházy Attila frakcióvezető együtt jelentette be.

A miniszterelnök közölte: a távhőáfa csökkentése 650 ezer családot, mintegy kétmillió embert érint. Utalt arra, júniusban arra tettek ígéretet, hogy ha a költségvetés számai tarthatóak, akkor csökken a távhő áfája.

Ezt követően a házbizottság rendkívüli ülésén az MSZP és az SZDSZ nem támogatta azt a fideszes indítványt, hogy házszabálytól eltéréssel már hétfőn tárgyaljon az Országgyűlés az ellenzéki párt távhőáfa-csökkentési javaslatáról.

Akkor Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője elmondta: négyszer nyújtották be indítványukat annak érdekében, hogy a távhő áfáját az ötszázalékos kulcsba sorolják, a kormány azonban az elmúlt hetekben, hónapokban a kormánypártokkal együtt folyamatosan "maszatolt", nem volt hajlandó igazi, valós álláspontot elfoglalni. "Beszélni lehet össze-vissza, amikor szavazni kellett (...), a kormánypártok most a nemre szavaztak" - mondta Szijjártó Péter.

Az MSZP jelezte: saját javaslatként nyújtja be az áfacsökkentést, és azért nem támogatták a Fidesz javaslatát, mert a szocialista frakció módosító indítványa bővebb, a távfő mellett a megújuló energiaforráson alapuló hőszolgáltatást is a kedvezményes áfakulcsba sorolja jövőre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Megszólalt a kormány a Nők40-ről

Megszólalt a kormány a Nők40-ről

Az OECD átfogó nyugdíjreform-csomagot írt Magyarország számára, összhangban a helyreállítási EU-források egyik céljával, ám a kormányzat úgy nyilatkozott, hogy nem terveznek reformot. Az elmúlt napokban célkeresztbe került, hogy ha már nem lesz átfogó reform, legalább a Nők40-en változtasson a kormány - amely egyébként része az OECD anyagának is -, most azonban az is kiderült, hogy ezen a téren sem lesz módosítás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×