eur:
399.29
usd:
363.94
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Országgyűlési választások: harminc napos lehet a kampány

Négypárti egyeztetést kezdeményez a Fidesz a párt- és kampányfinanszírozásról - jelentette be Nyitrai Zsolt, a Fidesz operatív igazgatója. A többi parlamenti párt már korábban jelezte, hogy támogatja a pártokon kívüli szakértők javaslatát.

A Fidesz párt- és kampányfinanszírozással kapcsolatos álláspontja változatlan: a kiadások csökkentését javasolják. Nyitrai Zsoltot, a Fidesz operatív igazgatója elmondta: ez úgy érhető el, ha a pártok döntenek arról, hogy lerövidítik - a fideszes javaslat szerint 30 napra - az országgyűlési választási kampány időszakát. Emellett határozni kellene arról is, hogy a pártok a kampány időszakában nem adnak fel politikai hirdetéseket az országos kereskedelmi televíziókban.

AZ MSZP, az SZDSZ és az MDF a hét folyamán már jelezte, hogy támogatja a Freedom House, a Transparency International Magyarország, valamint civil szakértők közösen kidolgozott kampányfinanszírozási javaslatát. Eszerint a jelöltenkénti 1 millió helyett 5 millió forintot költhetnének el a pártok, ám a mostaninál rövidebb idő alatt, és csak számla ellenében.

A kampányszámla intézményének bevezetése azt jelentené, hogy a kampány céljára befolyó összegeket, és a kampány során elköltött kiadásokat mind meg kell jeleníteni egy számlán. Erről folyamatosan kivonatokat kellene küldeni az Állami Számvevőszék számára, amely ezeket a bankszámlakivonatokat ellenőrzi és nyilvánosságra hozza - magyarázta Alexa Noémi, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója.

A javaslat szerint a jogi személyek maximum 5 millió, a magánszemélyek pedig maximum 2 millió forinttal segíthetnék a jelölő szervezeteket kampányonként. Az MSZP-s Tóbiás József csütörtökön azt ígérte: törvényjavaslat formájában benyújtja az Országgyűlésnek a civilek javaslatát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×