eur:
399.29
usd:
363.94
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

A Fidesz csökkenteni akarja a kampányköltségeket

A Fidesz négypárti egyeztetést kezdeményez a párt- és kampányfinanszírozásról - jelentette be pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a Fidesz operatív igazgatója.

Nyitrai Zsolt azt mondta: a Fidesz álláspontja változatlan az ügyben, hogy a pártok állami támogatása nem növekedhet a párt- és kampányfinanszírozás tekintetében, ehelyett az ellenzéki párt a kampánykiadások csökkentését javasolja.

A politikus szerint a választási kampányokat kell olcsóbbá tenni, amelyhez egyfelől az szükséges, hogy a pártok rövidítsék le a kampány időszakát. A Fidesz 30 napos kampányidőszakot javasol.

Véleményük szerint szintén a kampányok olcsóbbá tételét szolgálná, ha a pártok elfogadnák, hogy országos kereskedelmi televíziókban nem adnak fel politikai típusú hirdetéseket.

Nyitrai Zsolt elmondta, hogy az átláthatóság érdekében támogatják a kampányszámla létrehozását is. Elképzelésük szerint a pártok és a jelölő szervezetek kampányidőszakban csak erről a számláról teljesíthetnek kifizetéseket.

A képviselő emlékeztetett: a párt- és kampányfinanszírozás átláthatóbbá tételével kapcsolatban korábban már több javaslatot is készítettek, amelyeket általában többpárti egyeztetés után nyújtottak be, de az MSZP és az SZDSZ elutasította azokat.

Kitért arra is, hogy egyúttal racionalizálnák a választások állami lebonyolításának költségeit is.

Példaként említette, hogy az országgyűlési választási kampány lebonyolításához az állam körülbelül hárommilliárd forintot költ informatikára, majd körülbelül ugyanennyit fordít az önkormányzati választások elektronikai hátterére is, pedig néhány hónap alatt nem avulhatnak el a szoftverek.

Nyitrai Zsolt úgy fogalmazott, hogy a kormánypártok és a kormány előszeretettel hirdet a választási időszakban közpénzből arra, hogy bemutassa addigi működését. Ez véleményük szerint közpénzből folytatott pártkampány. Ezért felszólította a kormányt, a minisztériumokat és az állami részvétellel működő cégeket, hozzák nyilvánosságra, hogy a következő fél évben milyen típusú hirdetéseket terveznek.

Ezekről egy szakértőkből álló bizottság állapítaná meg, hogy azok indokoltak-e vagy sem.

Az MTI kérdésére, hogy meglátásuk szerint mennyivel lehetne csökkenteni a kampányköltségeket, azt mondta: a mostani, jelöltenként egymillió forint elég lehet egy rövidített időtartamú, korrekt kampány lebonyolítására.

Az MSZP, az SZDSZ és az MDF a hét folyamán jelezte, hogy támogatja a Freedom House, a Transparency International Magyarország, valamint civil szakértők közösen kidolgozott kampányfinanszírozási javaslatát. Az MSZP jelezte azt is, hogy törvényjavaslat formájában benyújtja azt az Országgyűlésnek.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×