eur:
399.29
usd:
363.94
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Nyugdíjas nyomor: Ön meg tudna élni napi ezer forintból?

Szeptember végén 260 227 darab 30 ezer forint alatti tételt tartott nyilván az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - vagyis ennyi nyugdíjas kénytelen megélni napi ezer forintból - derül ki a penzcentrum.hu összeállításából.

A 30 ezer forint alatti kategóriába tartozók közül 19 803 tétel minősül saját jogú nyugdíjnak. Az ilyen címen kiutalt tételek száma a januári adatokhoz képest 8,84 százalékkal emelkedett. A saját jogú nyugdíjak körébe tartozik az öregségi nyugdíj, a rokkantsági (rokkantsági és baleseti rokkantsági) nyugdíjak és a foglalkoztatáspolitikai nyugdíjak.

A rendszeres ellátás jellégétől függően, ugyancsak a saját jogú nyugdíjakhoz (ezen belül vagy az öregségi nyugdíjhoz, vagy a rokkantsági nyugdíjhoz), vagy pedig a rendszeres hozzátartozói nyugellátásokhoz sorolják a szolgálati nyugdíjakat minden olyan esetben, amikor nem mutatják ki külön, az államközi egyezményes nyugdíjakat és a külföldre folyósított nyugdíjakat.

Idén szeptember végéig a nyugdíj jellegű kifizetések 61,14 százaléka tartozott az öregségi nyugdíj kategóriába, az erre előirányzott keretet 65,70 százalékban merítették ki az év első 6 hónapjában. A magyar nyugdíjasok közel 56 százaléka még mindig postai úton, a fennmaradó 44 százalék bankszámlára történő átutalással kapja meg az ellátását.

30 ezer forint alatti özvegyi nyugdíj kifizetés 16 320 esetben történt, a tételek száma 348-cal csökkent az év elejéhez képest. Ebbe a sorba tartoznak a házastársnak, élettársnak, elvált személynek és külön élő házastársnak életkorára, rokkantságára, az elhalt jogán eltartott gyermekek számára tekintettel járó hozzátartozói nyugellátások.

Árvaellátás jogcímen összesen 45 665 tételt folyósítottak, a kiutalások számának csökkenése a nyugdíjfolyósító szerint az iskolakezdés miatt csak átmenetinek tekinthető. Árvaellátás az elhunyt nyugdíjas, illetve nyugdíjban nem részesülő, de nyugdíjjogosultságot szerzett elhunyt személy gyermekének, örökbe fogadott gyermekének, meghatározott feltételek mellett testvérének, unokájának járó ellátás.

A hozzátartozói nyugellátásokra (özvegyi nyugdíj, árvaellátás) az év első kilenc hónapjában 223,4 milliárd forintot fizettek ki, ami az összes nyugdíjjellegű kiadás 11,52 százalékát jelenti. A fenti három ellátásfajta összesen 81 788 tételt érintett, ami a 30 ezer forint alatti nyugdíjszerű kifizetések 31,43 százalékát teszik ki.

Ennek megfelelően az ellátások 68,57 százaléka az egyéb ellátások kategóriába tartozik, de vegyük sorra, hogy milyen ellátásfajták tartoznak ebbe a sorba. Az egyéb ellátások közé tartozik a mezőgazdasági szövetkezeti járadék, a baleseti járadék, a megváltozott munkaképességűek járadékai, a rokkantsági járadék, a házastársi pótlék és a más kategóriába nem sorolható egyéb nyugdíjak járadékok.

Mit lehet ma kihozni havi 30 ezer forintból?

30 ezer forintból ma Magyarországon két alkalommal tele lehet tankolni egy átlagos üzemanyagtartállyal felszerelt személygépkocsit. Ha egy másfél szobás panellakás rezsiköltségeit összeadjuk, akkor azt talán még fedezheti ez az összeg (más kérdés, hogy mit eszik az illető), de egy kétszobás lakásnál a havi rendszeres közüzemi kiadások már szinte biztosan meghaladják a havi 30 ezer forintot.

Ha valaki az ellátás feléből valahogy mégis ki tudja hozni a közüzemi kiadásait, akkor naponta kevesebb, mint 500 forintja marad a megélhetésre. Amennyiben csak élelmiszerre költ az illető, akkor ezt a keretet egy kiló kenyérrel, egy liter tejjel és némi felvágottal már ki is meríti. Ha maradt még a tegnapiból, akkor talán vehet magának egy negyedkilós tésztát, hétvégére esetleg 50 deka sertéscombot is megengedhet magának.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Strasbourgban: "az EU-nak változnia kell"

Kedd délután órákon át faggathatják újságírók a magyar miniszterelnököt egy nappal azelőtt, hogy bemutatja Magyarország EU-elnöki programját a plenáris ülésen. Szólt a gazdasági versenyképességi megoldási terveiről, illetve a migrációs javaslatról. Szorgalmazta a schengeni csúcs létrehozását és a háború lezárása felé is javasolt lépéseket. Részletesen szólt Ukrajnával kapcsolatos álláspontjáról, és arról is, mi történik Európában két nappal az amerikai elnökválasztás után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×